Тимошенко просить купувати ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко просить купувати ОВДП

Казна та Політика
961
Наближається черговий термін погашення ОВДП на велику суму, але уряд уже зібрав потрібні кошти. Напередодні прем'єр особисто попросила банки купувати нові облігації.
10 лютого Мінфін має погашати облігації внутрішньої держпозики на 1,7 млрд. грн. Два аукціони - 26 і 28 січня - показують, що держава вирішила якийсь час зекономити і запропонувати банкам знижені відсотки.
Попередньої осені проблему недобору Кабмін вирішував, розміщуючи ОВДП із середньою прибутковістю 26-28% річних. Максимальний рівень відсотків перевищував 30%.
У січні, щоб не платити ринкову ціну, уряд пішов на хитрий маневр. У цей понеділок у Нацбанку пройшло розширене засідання правління НБУ і представників найбільших банків. У ньому взяла участь прем'єр Юлія Тимошенко. Вона попросила купувати нові випуски державних облігацій. "Прем'єр запитала, як у банків з ліквідністю. Мова йшла про викуп чергових ОВДП на аукціонах терміном 6,9, 24 та 36 місяців на майбутніх первинних аукціонах. Крім того, подивилися, що робиться із сільським господарством, - щоб не вийшло так, що загнали ресурс у папери, а потім не залишилося грошей на кредитування аграріїв", - розповів заступник голови одного з найбільших банків, який брав участь у засіданні.
У цей четвер до продажу були запропоновані тільки два види паперів - терміном півроку і рік. При максимально припустимих 26% з першого виду ОВДП уряд призначив середню прибутковість 21,3%, з другого - 24% річних. У підсумку було зібрано 760,2 і 0,81 млн. грн.- відповідно.
Відразу після зустрічі Тимошенко з банкірами, у вівторок 26 січня, Мінфін також заощаджував. Він запропонував до розміщення цілий спектр паперів від півроку до 2,7 роки. Прибутковості з них виявилися зовсім скромними - від 20% до 23,06% у середньому, хоча "максималка" декларувалася аж до 28% річних. Через економію зібрати вдалося лише 169,5 млн. грн.
"Зниження попиту на середньострокові облігації було компенсовано збільшенням попиту на короткочасні ОВДП. Ми вважаємо, що зростання попиту на короткочасні облігації відображає очікування інвесторів щодо того, що з урахуванням майбутнього великого погашення 10 лютого Мінфін може знову підвищити прибутковість цих облігацій аналогічно тому, як це відбулося в жовтні", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків "ING Bank Україна" Олександр Печерицин.
На його думку, стратегія Мінфіну із залучення запозичень на початку лютого є вкрай невизначеною. З одного боку, представники міністерства підтвердили свої наміри більше не підвищувати прибутковість облігацій і не залучати великі обсяги шляхом розміщення тільки короткочасних облігацій. З іншого боку, на відміну від попереднього аукціону, намір провести в четвер позачерговий аукціон із розміщення шестимісячних та 12-місячних облігацій давав підстави вважати, що Мінфін знову планує фінансувати великі погашення шляхом випуску короткочасних ОВДП - замість того, щоб перенести боргове навантаження на облігації з більш довгим терміном обігу.
Якщо ця гіпотеза правильна, Мінфін продовжує створювати ризикований "навіс" погашення держборгу у квітні-жовтні 2010 р. Із цієї причини вже кілька тижнів у банківській системі повзуть чутки про неминучу реструктуризацію "коротких" випусків, з яких уряд призначав 26-28%.
Джерело в одному з банків припустило, що Мінфін може запропонувати реструктуризувати випуски державних облігацій, які розміщував восени 2009 р. під високі ставки. Більше того, таку пропозицію банки могли отримати в цей понеділок особисто від прем'єра. Голова правлення Укрсоцбанку Борис Тимонькін назвав "ідею реструктуризації нісенітницею". А заступник голови найбільшого банку сказав, що це питання не обговорювалося. Хоча уточнив, що був присутній лише на частині засідання.
Втім, деякі банки із групи найбільших чесно зізналися, що в їхніх портфелях немає "коротких" ОВДП. Зокрема, це Ощадбанк, Укрсоцбанк, Брокбізнесбанк, "Фінанси та кредит". Швидше за все, немає цих паперів і в портфелі ВТБ - пару місяців тому голова правлення установи Вадим Пушкарьов вважав ці ОВДП непривабливими.
З дійсних власників "коротких" і дохідних ОВДП на звернення відповів лише "ОТП Банк". Його начальник відділу операцій на фондовому ринку Олег Сердюк відзначив, що установа має в портфелі подібні папери, оскільки вона є первинним дилером з розміщення ОВДП. "Пропозицій про реструктуризацію нам не надходило", - додав він.
На думку Сердюка, говорити про будь-яку реструктуризацію передчасно, для цього немає об'єктивних причин. "Якщо буде потреба Мінфіну, не важко буде залучити необхідну суму - ліквідність ринку висока", - відзначив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас