Костерін рятує "Тоніс" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костерін рятує "Тоніс"

Фондовий ринок
672
Як стало відомо "ЭИ", Національний банк надіслав лист до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, в якому просить припинити рішення зборів акціонерів ВАТ "Телеканал "Тоніс" про перереєстрацію з акціонерного товариства в товариство з обмеженою відповідальністю.
Частина акцій ВАТ була закладена Трансбанком в забезпечення частини рефінансування НБУ, і якщо перереєстрація відбудеться - кредит регулятора залишиться без покриття.
12 січня акціонери "Тонісу" прийняли рішення про зміну організаційної форми. Крайній термін обміну акцій на паї - найближча п'ятниця, 29 січня. Така терміновість була пов'язана з тим, що на 1 лютого тимчасовий адміністратор Трансбанку призначив торги з продажу кредитної заборгованості банку на 200 млн. грн.
Як повідомило обізнане джерело в НБУ, ця кредитна заборгованість забезпечена 98% акцій телеканалу "Тоніс", які реєстратор зробив нерухомими. 17% цих акцій було перезаставлено банком в НБУ в забезпечення кредиту рефінансування. Решта акцій закладені під інші кредити, що становлять близько 280 млн. грн.
Співрозмовник повідомив, що в своєму зверненні до ДКЦПФР центробанк просить анулювати це рішення зборів акціонерів, оскільки на зборах голосували близько 16,36 млн. акцій, тоді як на сьогодні зареєстровано лише 8,18 млн. акцій ВАТ. Нагадаємо, додаткова емісія акцій "Тонісу" на 8,18 млн. штук була анульована ДКЦПФР з подачі того ж Нацбанку в серпні 2009 р. Тим часом джерела, близькі до власника телеканалу Володимира Костеріна, повідомили, що це рішення ДКЦПФР було припинене в суді, і на час зборів акціонерів банку голосували саме 16,37 млн. акцій.
В комісії повідомили, що здійснюють перевірку щодо звернення Нацбанку і вже надіслали реєстратору "Тонісу" лист з вимогою не проводити перереєстрацію ВАТ в ТОВ до завершення цієї перевірки. "Ми подавали апеляцію на рішення суду, що розблокував додаткову емісію акцій "Тонісу", і зараз перевіряємо, на підставі яких документів проводилися збори акціонерів і приймалося рішення про перереєстрацію", - заявило джерело в ДКЦПФР.
Якщо до закінчення терміну перереєстрації акцій ВАТ "Телеканал "Тоніс" в паї рішення не буде прийнято, Національний банк може залишитися з незабезпеченою позикою рефінансування, що напередодні зміни влади - не найкращий варіант для глави НБУ Володимира Стельмаха.
Спершу за право купити кредиторську заборгованість, забезпечену акціями телеканалу, найактивніше боролися Петро Порошенко та Едуард Прутник. Зараз, за нашими даними, акціями "Тонісу" цікавиться лише Едуард Анатолійович. Втім, деякі експерти, близькі до переговорів, кажуть, що зараз вже близько шести бізнесменів зацікавлені в придбанні акцій телеканалу Володимира Костеріна.
За оцінками віце-президента інвестиційної компанії Dragon Capital Максима Нефьодова, поточна вартість телевізійного каналу рівня "Тонісу" складає $15-20 млн. Тому кредиторська заборгованість каналу перед банком може бути продана з дисконтом не менше 50%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас