МінЖКГ: Перерахунок за ненадані послуги з прибирання снігу знизить квартплату на 10-20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МінЖКГ: Перерахунок за ненадані послуги з прибирання снігу знизить квартплату на 10-20%

Казна та Політика
1122
Перерахунок, який мають провести столичні ЖЕКи за ненадані або надані не в повному обсязі послуги з прибирання снігу з прибудинкових територій, знизить квартплату на 10-20%. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства - начальник Держжитлокомунінспекції Олександр Мазурчак.
За його словами, середній тариф по квартирній платі в Києві складає 3,50 грн./кв. м, витрати на прибирання прилеглої території в цьому тарифі складають 30-40%.
"Та враховуючи те, що в Києві діє 70-процентний тариф, то в середньому це 2,40 грн./кв. м. Відповідно, сума (перерахунку - ред.) буде меншою. 30%, яких не вистачає ЖЕКам, мала відшкодувати Київська міськадміністрація, але жоден ЖЕК відшкодування не отримав. Тому мова йтиме лише про те, скільки коштів у тарифі по конкретному будинку закладено на підготовку до зими і прибирання прилеглої території. Цей перерахунок може складати в одному квадратному метрі від 10% до 20%, можливо, там, де нічого не робили, - до 30% від квартирної плати", - пояснив О.Мазурчак.
Він уточнив, що перерахунок необхідно провести за 6 днів грудня (з 25 грудня 2009 року - період початку ожеледиці) в рахунок майбутніх платежів. "У січні потрібно чекати платіжку, в якій має бути конкретно написано, що така-то сума йде на зменшення квартирної плати та обслуговування прилеглої території", - додав перший заступник міністра.
В свою чергу, міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко додав, що "якщо у вас не прибраний будинок і двір і квартира площею 60 кв. м, це (сума перерахунку - ред.) може скласти 20 грн."
За даними начальника Держжитлокомунінспекції, якщо оцінювати суму перерахунку за ненадані послуги з прибирання снігу в цілому по Києву, то "це дуже великі кошти". За його розрахунками, якщо робити перерахунок навіть по 10 грн. від квартплати за місяць, враховуючи, що в Києві 10 тисяч будинків, а в кожному будинку по 70-100 квартир, то загальна сума складатиме мільйони гривень.
О.Мазурчак додав, що всі столичні ЖЕКи заклали кошти на прибирання прилеглої території і більшість - на підготовку до зими, проте вони були використані "по-різному".
За даними міністерства, на сьогоднішній день рішення про перерахунок прийняли шість районів Києва: Голосіївський, Оболонський, Шевченківський, Солом’янський, Дніпровський. В інших районах рішення перебувають в процесі підготовки.
Міністр з питань ЖКГ нагадав, що 24 грудня 2009 року Кабмін прийняв постанову "Про затвердження Порядку проведення перерахунків розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості", яка містить детальний перелік випадків, в яких має проводитися перерахунок, умови його проведення, а також порядок оформлення акту-претензії.
Він закликав киян актувати всі ненадані послуги, робити фотоматеріали і вимагати перерахунку квартплати. "Акт, підписаний переважною більшістю мешканців будинків, є тим документом, який дозволить вам вимагати перерахунку. Якщо кількість таких актів, фотоматеріалів буде критичною в Києві, думаю, що нікуди не подінеться муніципалітет і це зробить", - підкреслив О.Кучеренко.
При цьому він додав, що доручить Держжитлокомунінспекції забезпечити ЖЕКи формами актів. "Ми зобов'яжемо ЖЕКи, щоб копії актів були у них", - сказав міністр ЖКГ.
Акт-претензію з підписами більшості мешканців будинків, фотоматеріали необхідно передати в ЖЕК, відправивши копії до районної державної адміністрацій. В разі, якщо на претензії не буде реакції, міністр рекомендував звертатися до Держжитлокомунінспекції, яка контролюватиме процес перерахунку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас