Зубожіння Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зубожіння Києва

Казна та Політика
4686
Такого фінансового краху, як нині, Київ ще не переживав: діра в міському бюджеті розміром 40% з хвостиком - подібного "успіху" не досягали навіть владні команди столиці, що змінювалися одна за одною, на зорі української незалежності!
Вперше в новітній історії міста Києва міська влада де-факто розписалася в своїй фінансовій неспроможності.
Столичний бюджет 2009 вмер так, як і народився, - гостродефіцитним. Останній, за підсумками року, звіт Головного фінансового управління КМДА говорить сам за себе - 7,7 мільярда гривень недовиконань з доходів і шість мільярдів гривень - з витрат. І це попри натужні старання столичних фінансистів хоч якось до кінця року заштопати величезні бюджетні діри!
І, що особливо пікантно: з цими "видатними показниками" до історії увійшла хвалена команда фінансистів на чолі з успішним, як він сам себе величає, банкіром і бізнесменом Леонідом Черновецьким.
Нагадаємо, що бюджет столиці на 2009 рік, після всіх доповнень і уточнень, мав бути наповнений на 19,6 млрд. грн. Приймали його аж в березні 2009 року, коли щосили вже бушувала криза, і були відомі всі показники виконання бюджету попереднього року. Так от, незважаючи на те, що надходження до міської казни в 2008-му були недовиконані на 16,3% при намічених доходах 20,3 млрд. грн., і багато депутатів з, скажімо так, нелояльних до мера і його більшості фракцій попереджали, що не можна приймати бюджет майже на рівні 2008 року, головний фінансовий документ все-таки був прийнятий таким, яким його видало ГУ фінансів і всіма руками підтримувала промерська більшість.
Тобто фінансовий крах був закладений спочатку! Чи усвідомлено? Це - поки що питання, хоча чесна відповідь на нього допомогла б зробити висновок про кваліфікацію тих, хто взявся керувати містом. Проте, виходячи з фінансових підсумків року, можна говорити про те, що з реалістичним прогнозуванням у столичних фінансистів є проблеми. Адже і на сесії, коли обговорювався і приймався бюджет-2009, і в постійних комісіях Київради, і в численних коментарях міських депутатів говорилося про те, що неможливо наповнити бюджет навіть на рівні виконання торішнього бюджету, коли надворі - фінансова криза, реальне скорочення робочих місць, заморожування будівництва тощо. А оскільки майже на 80% наповнення бюджету формується за рахунок податків із зарплат, а зарплати, природно, при кризовій ситуації, жодним чином не могли значно збільшуватися, то, питається, звідки могло взятися заплановане наповнення бюджету?! Ось воно і "не взялося"! Середня зарплата в грудні 2008 року складала в Києві, за даними столичного ГУ праці і зайнятості, 3549 грн., а в грудні 2009 року, за даними Держкомстату України - 3684 грн. Тобто, збільшення - всього на 135 грн.! Це в 3-4 рази менше, ніж в минулі, некризові роки. Наприклад, за 2008 рік, в порівнянні з 2007-м, зарплата середньостатистичного киянина зросла майже на тисячу гривень! Але навіть в цьому випадку бюджет, роздутий в планах до 21 млрд. грн., не був виконаний в повному обсязі, а що вже говорити про рік 2009-й?!
Тож вкотре треба визнати: зайвий оптимізм мера і його команди осоромлений. А якщо пригадати вже зовсім "космічні" плани Черновецького, озвучені ним в кінці 2008 року, - довести бюджет Києва на 2009 рік до… $70 млрд, то взагалі сумно стає від таких "прогнозистів".
Та повернемося до наших сьогоднішніх реалій.
Ось, наприклад, абсолютно нереальними, виявилось, були плани столичної влади щодо надходжень від податків фізичних осіб: в результаті за підсумками 12 місяців ця стаття недовиконана на 1,323 млрд. грн.
Зазнали повного фіаско і плани адміністрації на отримання доходів з непрозорого джерела під "ємкою" назвою - "інші надходження". Нагадаємо, що за цим ховалися хвалені так звані "50 програм мера", кожна з яких мала принести до бюджету Києва по… мільярду гривень. Сюди входили не лише підвищення цін на проїзд в комунальному транспорті та тарифів на житлово-комунальні послуги, що лише розбалансували ситуацію, але і введення плати за в'їзд до міста, за вхід/в’їзд на кладовища. І збори від платних обідів бізнесменів з міськими чиновниками, і від аукціонів з продажу службових автомобілів, і податки на домофони, кондиціонери і супутникові антени, на розкіш, врешті-решт, - теж з цієї серії! Проте, запланувавши за цією статтею 2,8 мільярда, отримали трохи більше… 6 мільйонів (лише 0,2% від бажаного). Бо переважна більшість цих фантасмагоричних платежів до місцевого бюджету просто не вписувалися ні в які закони, а більше асоціювалися з податками, вигаданими… сеньйором Помідором зі знаменитої казки Джанні Родарі про Чіполіно. Пам'ятаєте - на дощ, на повітря?!
І плата за землю в 2009 році також не була зібрана в повному обсязі. За цією статтею столичний бюджет недоотримав майже 382 млн. грн. А доходи з продажу землі й нематеріальних активів досягли всього… 25,5% від наміченого. Такий стан справ було видно ще на початку року, але тоді команда мера не спромоглася зробити свої плани реалістичнішими.
Як результат - катастрофічне недофінансування з міського бюджету практично всіх галузей і сфер міського господарства стало визначальною рисою функціонування столиці в 2009 році.
Міська освіта, наприклад, недоотримала 44,3 млн. грн., охорона здоров'я - 229 млн., соціальний захист і соціальне забезпечення - взагалі аж 818,7 млн. грн., тобто чи не половину від запланованого фінансування.
Житлово-комунальна сфера була недофінансована на 544 млн., а транспорт і дорожнє господарство - на 93,6. Нескладно здогадатися, що саме тут криється причина критичної ситуації, в якій опинилося місто в останній місяць, - на розчищання Києва від снігу і льоду просто не знайшлося грошей! А забігаючи наперед, можна майже з упевненістю прогнозувати, що їх і не буде. Отже, катайтеся і далі, дорогі кияни, нерозчищеними вулицями і дворами і… чекайте відлигу. Щоправда, тоді виникне інша проблема. Місто попросту потоне у паводкових водах, а чиновникам доведеться пригадати, що міська каналізація - ще одна з багатьох міських галузей, яка перебуває на межі колапсу.
На розвиток житлово-комунальної сфери в 2009 році був передбачений 851,7 млн. За 12 місяців на ці потреби було витрачено лише 42,9%! Тобто, про якийсь перспективний ремонт міських колекторів і говорити не доводиться.
Про що ж свідчать всі ці "недофінансовано" і "недоотримано"? Та все про те ж, про що говорилося ще в початку року.
Міська влада продемонструвала свою бюджетну некомпетентність і невміння діяти в кризових умовах. Замість того, щоб чітко визначити пріоритетні сфери фінансування, а саме: житлово-комунальна сфера, транспорт, соціальна сфера - команда мера зосередилася на витягуванні з киян додаткових податків і горезвісному дерибані столичної землі. І якщо нездійсненність першого (космічних податків і зборів) стала очевидною ще на етапі обговорення головного фінансового документа столиці, то друге (ділення землі) успішно реалізовувалося протягом року. Щоправда, результати цього "ділення" чомусь так і не сприяли наповненню казни та уникненню бюджетного дефолту. Отже, питання - Куди пішли гроші з продажу та оренди землі? - як і раніше, відкрите. Швидше за все, небайдужі до долі Києва депутати його якраз і зададуть вже на першій в новому році сесії Київради, яка мала б відбутися рівно через тиждень, 4 лютого 2010 року.
Ну, а зараз місто живе, що називається, за протермінованими квитанціями. В тому сенсі, що, поки не буде затверджено бюджет-2010, в повному обсязі фінансуються лише захищені статті - виплати заробітних плат бюджетникам. Враховуючи виборчий переполох і затяжний процес прийняття Державного бюджету-2010 (а без нього, за законодавством, не бувати і місцевим, київському в тому числі), столиця щодо своєї казни визначиться в кращому разі до… пізньої весни.
І тут знову хочеться пригадати опозицію. Один з лідерів Блоку Віталія Кличка в Київраді Дмитро Андрієвський вже заявив, що бюджет-2010 не може перевищити 14 млрд. грн.: "Наступний рік буде дуже важким. І тут необхідно приймати зважені й професійні рішення. Реальний бюджет, за моїми підрахунками, не перевищуватиме 12-14 мільярдів гривень. Тому дуже важливо чітко визначити пріоритети і сконцентрувати всі наявні сили на їх виконанні".
БЮТівець Сергій Мельник, член постійної бюджетної комісії Київради, каже, що показники виконання бюджету Києва за 2009 рік одні з найгірших в новітній історії Києва. Більше того, навіть у порівнянні з аналогічними показниками інших регіонів України, сподівається, що в 2010-му "гірше не буде, бо гірше вже просто нікуди!"
Втім, схоже, що і влада зробила певні висновки. Перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко заявив пресі, що, хоча поки може говорити лише про орієнтовні показники столичного бюджету-2010, але знає, що бюджет прогнозується на рівні "близько 14 млрд. грн., 6,5 млрд. з них піде до Державного бюджету". Ті ж цифри озвучував ще на останньому в минулому році пленарному засіданні Київради начальник столичного ГУ фінансів Віктор Падалка, нарікаючи при цьому, що дуже багато грошей доводиться відраховувати до Держбюджету. 2009 року, нагадаємо, відрахування до Держбюджету склали 7,5 млрд. грн. - команда мера, особливо Блок Черновецького і "регіонали" якраз таким великим вилученням, або "дарунком киянам від Тимошенко", схильні пояснювати ті фінансові проблеми, з якими Київ зіштовхнувся і так і не зміг їх здолати.
Тішить у цій ситуації хіба що одне: з усіх боків ми сьогодні чуємо оптимістичні прогнози, що в 2010-му почнеться економічне пожвавлення в країні і в Києві і, у зв'язку з цим, якраз із столиці, де це пожвавлення буде особливо відчутним, почнеться і фінансовий ренесанс. Найоптимістичніші прогнози для столиці - реальний бюджет 16-17 млрд. грн.
Любов Федорова, Тарас Шпеньков
За матеріалами:
Glavred.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас