Розвиток економічного співробітництва колишніх республік СРСР за останні 10 років сповільнився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розвиток економічного співробітництва колишніх республік СРСР за останні 10 років сповільнився

Казна та Політика
205
"Євразійський банк розвитку (ЄАБР) підбив підсумки першого щорічного дослідження, присвяченого динаміці інтеграційних процесів на пострадянському просторі.
Як повідомив директор з аналітичної роботи ЄАБР Володимир Ясинський, представляючи дані дослідження журналістам в четвер в Алма-Аті, аналітики банку розробили систему індикаторів, що оцінює темп і якість міждержавної співпраці країн регіону на основі статистичних даних.
"Зазначу, що система індикаторів - це "градусник", інструмент виміру. Він об'єктивний, тому що в основу системи увійшли лише статистичні дані", - пояснив, у свою чергу, начальник відділу економічного аналізу і консалтингу ЄАБР Євген Винокуров.
Період дослідження - 1999-2008 роки. Згідно з результатами дослідження, узагальнений показник інтеграції для пострадянського простору в цілому свідчить про зниження рівня економічного співробітництва в 2000-х роках. Якщо виріс рівень інтеграції країн СНД у сфері трудової міграції, де лідером стала пара Казахстан-Киргизстан (на територію Казахстану прибуло близько 1,9 млн трудових мігрантів з Киргизстану), і покращилась взаємодія на ринку освітніх послуг (у 2008 році до Казахстану приїхало близько 5,5 тис. студентів з Росії і Узбекистану, виїхало - близько 23,6 тис. студентів), то у сфері торгівлі, енергетики і сільського господарства рівень інтеграції знизився. "В сфері електроенергетики інтеграційні процеси у зв'язку з кризою сповільнилися - енергоперетікання між країнами регіону в 4 рази нижче за рівень 1980-х років", - сказав Винокуров.
Росія, за даними дослідження, є найбільшим "інтеграційним центром" на пострадянському просторі, але вже не єдиним. Зокрема, відзначають аналітики банку, швидко зростає роль Казахстану як другого регіонального центру тяжіння торговельних потоків і трудової міграції. До цих центрів тяжіють Таджикистан, Вірменія і Киргизстан - країни, найбільшою мірою інтегровані з іншими державами пострадянського простору. Це багато в чому пов'язано з високою роллю торгівлі з пострадянськими країнами та інтегрованістю в процеси трудової міграції в регіоні.
ЄАБР є міжнародною фінансовою організацією, заснованою Росією і Казахстаном в січні 2006 року з метою сприяння розвитку ринкової економіки держав-учасників, їх стійкому економічному зростанню і розширенню взаємних торговельно-економічних зв'язків. Статутний капітал ЄАБР перевищує $1,5 млрд. Державами-учасниками банку є Росія, Казахстан, Вірменія і Таджикистан.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас