Польща домовилась із Росією про знижки на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща домовилась із Росією про знижки на газ

Енергетика
714
Польська PGNiG і російський "Газпром" вчора в Москві під час переговорів врегулювали головне спірне питання, яке заважало затвердити новий польсько-російський газовий договір.
Як повідомляє кореспондент УНІАН, за даними видання Rzeczpospolita, сторони домовилися, що поляки отримають знижку на російський газ в обмін на списання щонайменше 80 млн. дол. США боргу з російського боку за транзит газу польською територією з 2006 по 2010 роки.
"Газпром" не виплачуватиме борг, а PGNiG замість цього отримає знижку на газ", - написала газета в четвер, зазначивши, що жодна зі сторін не надає інформації про розміри знижки і списання боргу.
За даними видання, росіяни також погодилися на підписання довгострокового договору, який гарантуватиме збереження обсягів транзиту газу територією Польщі.
Домовленості представників газових компаній в Польщі повинен затвердити міністр державного майна, якому підпорядкована PGNiG, після чого міжурядовий договір буде ратифікований урядом.
Як повідомляв УНІАН, 27 січня польська PGNiG почала обмежувати газові постачання промисловим споживачам у зв'язку з дефіцитом палива, викликаним невиконанням з 2009 року контракту швейцарським трейдером "РосУкрЕнерго".
Польща і РФ після майже року переговорів в грудні 2009 року погодили новий міжурядовий газовий договір, проте віце-прем'єр Польщі Вальдемар Павляк заблокував його затвердження, зокрема, у зв'язку з непогашенням боргу "Газпромом" за транзит газу територією Польщі.
За договором, термін якого продовжений на 15 років до 2037 року, поляки збільшать закупівлю газу з 8 до 10,3 млрд. куб. м на рік.
Поляки зобов'язалися викуповувати щороку найменше 85% законтрактованого газу (за принципом take or pay).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас