ФРС США залишила цільовий діапазон базової ставки 0-0,25% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС США залишила цільовий діапазон базової ставки 0-0,25% річних

Валюта
386
Федеральна резервна система (ФРС) США в середу прийняла рішення про збереження цільового діапазону базової відсоткової ставки від 0% до 0,25% річних, йдеться в документі за підсумками засідання Комітету з відкритих ринків (FOMC).
Аналітики також не чекали змін.
ФРС повторила, що утримуватиме ставку на "винятково низькому рівні" протягом "довгого часу".
"Інформація, отримана після засідання FOMC в грудні, підтверджує, що економічна активність продовжує зміцнюватися і що погіршення стану ринку праці слабшає. Витрати домовласників збільшуються помірними темпами, хоча вони, як і раніше, стримуються слабким ринком праці, помірним зростанням доходів, низьким добробутом населення і тяжкими умовами отримання кредитів", - йдеться в повідомленні.
"Витрати бізнесу на устаткування і програмне забезпечення, схоже, підвищуються, але структурні інвестиції, як і раніше, скорочуються, а працедавці все ще неохоче збільшують штати, - наголошується в документі. - Фірми приводять запаси продукції в кращу відповідність продажам. Тоді як банківське кредитування продовжує зменшуватись, умови на фінансових ринках залишаються такими, що підтримують економічне зростання. Хоча темпи відновлення економіки, ймовірно, залишаться слабкими ще деякий час, комітет чекає поступового повернення до високих рівнів споживання в контексті цінової стабільності".
На думку FOMC, інфляція залишатиметься слабкою протягом деякого часу, при цьому довгострокові інфляційні очікування залишаються стабільними.
"Комітет зберігатиме цільовий діапазон ставки федеральних фондів на рівні 0-0,25% і, як і раніше, чекає, що економічні умови, мабуть, є підставою для винятково низьких рівнів базової відсоткової ставки на довгий час", - йдеться в звіті FOMC.
"Для надання підтримки іпотечному кредитуванню і ринку житла, а також поліпшення загальних умов на кредитних ринках ФРС знаходиться в процесі придбання $1,25 трлн агентських цінних паперів, забезпечених іпотекою, і близько $175 млрд боргів агентств", - повідомляється в документі.
ЦБ поступово уповільнить здійснення цих операцій і планує вичерпати обсяг програм до кінця першого кварталу 2010 року. "Комітет продовжить оцінювати часові рамки та обсяги викупу цінних паперів в світлі розвитку прогнозу для економіки та умов на фінансових ринках", - наголошується в повідомленні.
В світлі поліпшення функціонування фінансових ринків, що відбувається, Федеральний резерв відзначає, що основна частина спеціальних програм ліквідності ФРС завершиться 1 лютого 2010 року, як і було оголошено раніше.
В документі також повідомляється про те, що американський ЦБ згортає програму надання коштів банкам на аукціонах в рамках програми короткострокового фінансування (Term Auction Facility, TAF), і останній аукціон відбудеться на початку березні. Крім того, 31 березня закінчиться програма Term Asset-Backed Securities Loan Facility, призначена для підтримки ринку сек’юритизованих активів.
Американські фондові індекси продовжили падіння після заяви ФРС про збереження базової відсоткової ставки і припинення програм з надання ліквідності.
Індекси Dow Jones Industrial Average і Standard & Poor's 500 знизилися на 0,5%, Nasdaq Composite - на 0,2%.
Курс долара США виріс на 0,3% відносно євро - до $1,403 в порівнянні з $1,4072 днем раніше.
При цьому вартість казначейських зобов'язань США знижується. Зокрема, прибутковість найбільш ліквідних десятирічних паперів впала до 3,63% річних після того, як напередодні вона опускалася до мінімуму з 21 грудня минулого року - 3,56%.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася сім разів.
Для порівняння, базова ставка Європейського центрального банку в даний час становить 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних, Банку Японії - 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас