Давос розставить акценти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давос розставить акценти

Казна та Політика
881
Стартував ювілейний 40-й Світовий економічний форум (CЕФ) в Давосі (Швейцарія). Представники влади і бізнесу з усього світу намагатимуться "покращити стан планети: переосмислити, перепланувати, перебудувати світ", а також вкотре зможуть насолодитися усіма принадами гірськолижного курорту.
Вчора розпочався саміт у Давосі, який зібрав понад 2500 бізнесменів, політиків, діячів науки і культури із 90 країн. Урочисто відкрити засідання цього року удостоїли президента Франції Ніколя Саркозі. (В минулому році форум відкривав російський прем'єр-міністр Володимир Путін, який цього разу не приїхав).
На заході також були присутні екс-президент США Білл Клінтон, прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Сапатеро, президенти Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва, Мексики Феліпе Кальдерон, Ізраїлю Шимон Перес, Польщі Лех Качиньський та Азербайджану Ільхам Алієв.
Не обійшлося і без НП. Напередбачені події загинув шеф поліції швейцарського кантону Граубюнден Маркус Райнхардт, який відповідав за безпеку проведення СЕФ. 61-річний Маркус Райнхардт був знайдений мертвим у власному номері готелю в Давосі. За даними поліції кантону, "все вказує на самогубство". Як запевнили компетентні особи, цей трагічний інцидент не позначиться на безпеці заходу. Робота форуму триватиме до 30 січня.
Головною темою обговорення СЕФ є доповідь "Глобальні ризики-2010", підготовлена експертами СЕФ на основі консультацій з провідними політичними діячами, економістами та науковцями з різних країн.
У цьому контексті учасники заходу сфокусуються на шести головних аспектах: як створити ціннісні основи; як посилити економіку і покращити соціальне становище; як зменшити глобальні ризики і конкретні системні помилки; як гарантувати стійкий розвиток; як забезпечити надійність; як створити ефективні інститути.
Відповіді на всі ці питання вони спробують знайти в рамках сотень запланованих програмою круглих столів.
"Ми зобов'язані розглядати форум у контексті того, що відбувається у світі. Чергове засідання форуму проходить у рік, коли фінансова та економічна кризи змінюються кризою соціальною, що виражається, зокрема, в зростанні рівня безробіття", - раніше заявив засновник і виконавчий голова СЕФ, професор Клаус Шваб.
Він підкреслив, що, очевидно, "нинішня система глобальної співпраці більше не діє". "Світ радикально змінився після економічної кризи, що вибухнула в 2008 р. і помітна протягом усього 2009 р.", - резюмував Шваб.
Особлива увага була прикута до останніх дій президента США Барака Обами, спрямованих на обмеження свободи діяльності банків, що в підсумку призвело до падіння котирувань акцій провідних американських і європейських банків.
Голови найбільших компаній і банків попередили західну владу, що жорстке регулювання світової фінансової системи може негативно позначитися на економіці і сповільнити темпи виходу з найглибшої з часів Другої світової війни рецесії.
"Сумно, якщо запропоновані американським президентом Бараком Обамою заходи з регулювання банківського сектору США ґрунтуються на популізмі", - заявив керуючий PricewaterhouseCoopers Денніс Наллі. Нагадаємо, минулого тижня президент США Барак Обама заявив, що обмежить розмір великих універсальних банків, які поєднують роздрібну, комерційну та інвестиційну банківську діяльність.
Протилежної точки зору дотримуються європейські політичні лідери. Вони визнають, що поки не планують наслідувати приклад глави Білого дому і вводити аналогічні обмеження в Європі. "Європейський центральний банк (ЄЦБ) буде здійснювати відхід від спеціальних заходів щодо вливання ліквідності лише поступово, оскільки відновлення економіки в єврозоні в цьому році буде йти повільно", - заявив член керуючої ради ЄЦБ Аксель Вебер.
За його словами, країни єврозони, як і раніше, залежать від податково-бюджетної підтримки, але уряди повинні серйозно розпочати боротьбу з величезними бюджетними дефіцитами, коли економічні умови покращаться.
"Структура світової фінансової системи, яку всі приймали як належне, повністю впала. Все сталося 15 вересня, коли Lehman Brothers оголосив себе банкрутом. Після цієї події стали розвиватися за іншим сценарієм", - заявив відомий фінансист Джордж Сорос.
За його словами, до цього, коли якась компанія опинялася на межі, влада за будь-яку ціну намагалась врятувати її, щоб не допустити катастрофи. "Але цього разу катастрофі запобігти не вдалося, і тепер фінансова система впала, її зараз підтримують на апараті штучного дихання", - резюмує він.
Ксенія Лазоренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас