Ахметов не визначився з банком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахметов не визначився з банком

10309
Також в банку можливі кадрові зміни. Втім, головна проблема Першого українського міжнародного банку (ПУМБ) все ще не вирішена.
ПУМБ вчора повідомив, що реструктуризував весь портфель запозичень на суму $512 млн., до яких включено єврооблігації, синдиковані кредити і двосторонні угоди.
Зокрема, в 2007 р. були випущені євробонди на $275 млн. з них ПУМБ запропонував продовжити термін погашення з 2010 р. до 2014 р., збільшивши купон з 9,75% до 11% річних. Окрім зростання прибутковості, в лютому цього року банк достроково виплатить 8% номінальної суми боргу тим, хто прийняв його умови.
"Всі решта інструментів, включаючи синдиковані і двосторонні кредити, були об'єднані в один пул зобов'язань на суму $237 млн. і тепер представлятимуть єдиний синдикований кредит, що обслуговується на однакових умовах: дата погашення - 31 грудня 2014 р., відсоткова ставка Libor+2,5% (з 2013 г.- Libor+3%)", - повідомили в банку.
Також ПУМБ має намір найближчим часом збільшити капітал шляхом залучення субординованого боргу. "СКМ допомагала банку в отриманні додаткового капіталу у формі субординованого кредиту торік, і в 2010 р. ми також плануємо допомогти банку організувати залучення додаткового субординованого кредиту на суму близько $50 млн., - сказав вчора член наглядової ради ПУМБ, директор із розвитку бізнесу СКМ Ілля Архипов.
Він розповів, що основне завдання, яке ставить перед банком головний акціонер ("СКМ Фінанс" є власником 89,87% акцій), - отримання прибутку. За словами Архипова, ще у 2008 р. "СКМ Фінанс" як окрема структура з управління фінансовими активами групи фактично припинила існування. Компанія залишається власником акцій банків СКМ, проте реально управлінці працюють в структурі СКМ. Архипов пояснив це рішення тим, що група відмовилася від планів M&A у фінансовій сфері.
При цьому ПУМБ і Донгорбанк не отримали більшої самостійності, проте отримали велику значущість в рамках групи. Про те, як далі розвиватимуться банки, в СКМ доки не говорять. Архипов зазначив, що якраз зараз група вивчає можливі варіанти розвитку і через півроку буде готова назвати нові орієнтири. "Зараз для мене це теж питання", - зізнався Ілля Архипов. Нагадаємо, попередній варіант розвитку фінансового блоку СКМ передбачав, що ПУМБ стане універсальним банком національного масштабу, орієнтованим на середній клас. А Донгорбанк розглядався як регіональний корпоративний банк.
За словами Іллі Архипова, власник доки не планує продавати банки: "Об'єднання є одним з можливих варіантів розвитку. Але якщо його проводити, то, напевно, слід дочекатися стабільнішої економічної ситуації".
Голова правління ПУМБ Рафал Ющак додав, що якраз зараз відбувається перегляд стратегії банку. Попередня була розроблена восени 2008 р., якраз на початку фінансової кризи. Тому плани не змогли реалізувати. "Ми вижили", - пояснив Ющак, пояснюючи, чим ПУМБ займався в 2009 р. Після вирішення питання з ліквідністю банк зосередиться на зменшенні кредитних ризиків.
Паралельно йде робота над посиленням кадрового складу. Зокрема, наглядова рада призначила заступником голови правління Олену Дятлову. До цього вона обіймала посаду начальника департаменту служби персоналу компанії "ДХЛ Інтернешнл - Україна", а раніше була начальником відділу оплати праці і мотивації управління персоналом Альфа-банку. Крім того, існують чутки, що можлива зміна глави правління. За словами Архипова, зараз на цю тему йдуть переговори з Костянтином Вайсманом, який обіймав посаду першого віце-президента зі стратегії і фінансів у російській фінансовій корпорації "УралСиб", а до цього займав керівні позиції в трьох російських банках.
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, розділити спеціалізацію ПУМБ і Донгорбанку було б ідеальним варіантом: "Ринковим я б зробив ПУМБ, тому що у нього велика мережа і позитивний імідж. Донгорбанк став би хорошим корпоративним банком або банком для віп-клієнтів".
Заступник голови одного із системних банків зазначив, що ПУМБ в нормальному стані, проте він не вирішив свою головну проблему - велика частина оборотів банку "зав'язана" на підприємствах групи СКМ, які зазнають труднощів. "Вони узяли великі кредити на реконструкцію виробництва, але не встигли закінчити оновлення потужностей. Через цю причину зараз вони програють конкурентну боротьбу на ринках Росії і країн Азії", - зазначив фінансист.
В цілому торік українська металургія втратила половину збуту. Цілком можливо, що СКМ в цьому плані відчуває себе краще, тому що має практично монопольне становище на ринку залізної руди і коксівного вугілля. Та все ж, стверджує банкір, підприємствам групи дуже складно обслуговувати отримані в ПУМБ кредити.
"Зараз банк намагається утримати рівновагу. Він залучає депозити, закриває часові розриви в ліквідності і чекає кращих часів. Безумовно, коли металургія оживе, всі ці розриви зникнуть. Але навряд чи це станеться в найближчих півроку. Тому ПУМБу зараз важливо перечекати", - підкреслив фінансист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас