Nabucco наповнять із Азербайджану та Іраку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Nabucco наповнять із Азербайджану та Іраку

Енергетика
533
Газогін Nabucco до Європи в обхід Росії на першому етапі буде наповнений газом з Азербайджану та Іраку. Ініціатор проекту, австрійська OMV, готова утриматися від закупівлі газу в країнах Середньої Азії, оскільки Росія зберігає серйозний вплив на Туркменістан і Казахстан. Але за азербайджанський газ учасникам Nabucco теж доведеться боротися з Росією.
Вчора у Відні на Європейській конференції з газу член правління австрійського нафтогазового концерну OMV Вернер Аулі заявив, що транспортування до Європи природного газу з шельфового газоконденсатного родовища Шах-Деніз в азербайджанському секторі Каспію і родовищ на півночі Іраку забезпечить рентабельність проекту газопроводу Nabucco і за відсутності інших джерел газу. За словами топ-менеджера, з 2015 року передбачається щорічно отримувати не менше 8 млрд кубометрів газу з Азербайджану і стільки ж з Іраку. Всього на першому етапі по Nabucco планується прокачати 17 млрд кубометрів газу (ще 1 млрд кубометрів - з Єгипту).
Газогін Nabucco довжиною 3,3 тис. км. пройде з Туреччини через Болгарію, Румунію та Угорщину до австрійського хаба Баумгартен. Акціонери проекту - австрійська OMV, угорська MOL, румунська Transgaz, болгарська Bulgarian Energy Holding, турецька BOTAS і німецька RWE (по 16,67%). Пропускна спроможність - 31 млрд кубометрів. Вартість - 7,9 млрд євро. Є основним конкурентом аналогічного російського проекту South Stream.
В той же час Азербайджан торгує газом і з Росією, і "Газпром" також розраховує на запаси Шах-Денізу. Причому якщо Росія вже почала імпорт азербайджанського газу, розвернувши в реверсному режимі діючі газопроводи, то австрійці пропонують постачати цей газ газогоном Баку-Ерзрум потужністю до 20 млрд кубометрів. Крім того, на газ Азербайджану розраховує Румунія: 25 січня міністр енергетики Грузії Олександр Хетагурі запропонував мінекономіки Румунії побудувати завод ЗПГ для експорту газу з Азербайджану.
"У нас підписаний контракт на закупівлю газу в Азербайджані в обсягах, які державна нафтова компанія Азербайджану готова поставити", - пояснив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов. Цього року йдеться про купівлю 1 млрд кубометрів газу, в 2011 році - вже про 2 млрд кубометрів. Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що в 2015 році на Шах-Деніз можна буде добувати 10-12 млрд кубометрів газу, і країна зможе задовольнити заявки декількох покупців.
Втім, на думку експерта, постачання азербайджанського газу через Туреччину будуть рентабельнішими, ніж через Росію. Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу" зазначає, що Росія намагається вибрати максимум експортних потужностей Азербайджану з газу. Москва спробує не поступатися конкуруючому газопроводу каспійським газом, упевнений аналітик.
Акціонери Nabuccî ще на початку 2009 року сподівалися на закупівлю туркменського і казахстанського газу. Росія завжди активно протистояла цьому і на початку 2009 року навіть дала Туркменістану середньоєвропейську закупівельну ціну понад $300 за тисячу кубометрів. Втім, вже навесні відносини різко погіршились. У квітні "Газпром" припинив закупівлі туркменського газу, а в 2010 році збирається придбати лише 11 млрд кубометрів газу, хоча раніше купував близько 40 млрд кубометрів.
Претендентів на іракський газ менше. "На Ірак ми спочатку навіть не розраховували", - пояснив пан Аулі. Влітку 2009 років глава ради директорів OMV Вольфганг Руттенсторфер в інтерв'ю розповідав, що "в Іраку є доведені запаси газу, в геологорозвідці яких OMV брала участь, і на їх базі необхідно побудувати добувні потужності і частково - газопровід". Йдеться про старий газопровід із Іраку до Туреччини по узбережжю, зруйнований під час військових дій в Іраку. Відтоді він не функціонує. В OMV в компанії-операторові із освоєння газових родовищ Іраку є 10%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас