Уряд знову намагається допомогти підприємцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд знову намагається допомогти підприємцям

Казна та Політика
1218
Вчора Кабінет міністрів прийняв черговий пакет документів, котрі спрощують підприємницьку діяльність. Уряд запропонував збільшити ставки спрощеної системи оподаткування, аби отримати з них більше 3 млрд грн. і скоротити у декілька разів кількість ліцензій. У Верховній Раді готові спростити роботу підприємців, але називають прийняті Кабміном документи передвиборчим популізмом.
Вчора Кабміну знадобилося 6 годин, аби схвалити 25 нормативно-правових актів, що полегшують роботу малого і середнього бізнесу. Вже втретє уряд обговорив проблеми підприємництва (раніше - в травні і вересні), намагаючись спростити дозвільну систему, скоротити кількість контролюючих держорганів і побороти рейдерство.
Зокрема, Кабмін вирішив дозволити лише Державній податковій адміністрації перевіряти платників на предмет правильності сплати податків при нарахуванні зарплат (раніше це перевіряли всі соціальні фонди). Також, за словами глави Держкомпідприємництва Олександри Кужель, удвічі зменшено кількість контролюючих органів - до 41: "Залишається лише один орган в кожному центральному апараті. До цього, наприклад, лише в Міністерстві агропромислового комплексу їх було 10".
Серед нововведень - застосування до бізнесу принципу "мовчазної згоди" на отримання дозвільних документів: якщо за відведений термін держорган не видав необхідного рішення, дозвіл вважатиметься виданим автоматично. Крім того, Кабмін запропонував повернутися до практики створення територій перспективного розвитку, які уряд Юлії Тимошенко закрив ще в 2005 році. Новий законопроект передбачає, що підприємства в них отримають пільги з податку на прибуток, ПДВ і ввізного мита.
Найбільш резонансними законопроектами можуть стати зміни спрощеної системи оподаткування і ліцензування. Ці документи викликали найбільшу негативну реакцію членів Кабміну. Підготовлений Держкомпідприємництва документ про єдиний податок передбачає прив'язку розмірів єдиного податку і максимального річного доходу до мінімальної зарплати. Під час доопрацювання було збільшено ці обидва показники. Фізособи з обсягом виручки до 1 тис. мінімальних зарплат платитимуть щомісячно 8-40% мінімальної зарплати, до 1,5 тис. - 40-74%. Ставка для юросіб - 10%, але якщо вони окремо платять ПДВ, то 6%. Під час засідання Кабміну голова Ради підприємців Оксана Продан запропонувала знизити мінімальну ставку для фізосіб з 8% до 4%, що одразу було схвалено.
За словами Кужель, від реформування податку виграють всі: місцеві бюджети додатково отримають 1,7 млрд грн., Пенсійний фонд - 1,6 млрд грн., а бізнес - можливість самим визначати собі ставку залежно від обігу. "Я зустрічалася з підприємцями, так мені говорили, що бізнес готовий платити і більше, головне, аби не скасовували спрощену систему", - розповіла Олександра Кужель.
За її словами, революційною зміною стала пропозиція про скасування близько 40 видів ліцензій. Зокрема, поправки до закону "Про ліцензування певних видів продукції" скасовують отримання ліцензії на видобуток корисних копалин і дорогоцінних металів, виробництво ліків, теплової енергії, автобусів і автомобілів, піротехніки, постачань і зберігання газу, організації тирів і спортивних гуртків. Але таке спрощення не говорить про те, що держава втратить контроль, запевняє Кужель, оскільки для запуску виробництва мало однієї ліцензії, необхідна величезна кількість дозволів, сертифікатів. "З деяких видів діяльності протягом 5 років взагалі не видавалося жодної ліцензії, наприклад, на виробництво парфумерії видано лише п'ять ліцензій. А піротехнікою у нас хіба торгують лише ті, хто з ліцензією?" - здивувалася вона. Але в Мінздраві, МВС, МінЖКХ, Мінпаливенерго на засіданні Кабміну розкритикували цю ініціативу, не погоджуючись з втратою впливу на бізнес. "Головне, що ми переламали цю бюрократичну систему, і тепер питання за Радою", - резюмувала Кужель.
В парламенті говорять про готовність реформувати роботу бізнесу, але не зараз. На думку депутата Ірини Акімової (Партія регіонів), в умовах кризи будь-яка система оподаткування вимагає стабільності, тому до питання реформування необхідно повернутися вже після її закінчення. Депутат Сергій Гриневецький (блок Литвина) також вважає очевидною необхідність змін в системі єдиного податку, але запропоновані законопроекти Кабміну вважає популізмом напередодні виборів. На його думку, до скасування ліцензування необхідно підходити комплексно, починаючи від прогнозованої бюджетної системи і розробки держпрограм розвитку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас