Індекси Європи продовжують зниження, Stoxx 600 впав до мінімуму з 18 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси Європи продовжують зниження, Stoxx 600 впав до мінімуму з 18 грудня

Фондовий ринок
185
Фондові індекси Європи продовжують показувати негативну динаміку в середу через збільшення побоювань про можливість посилення кредитної політики в Китаї, яке може сповільнити зростання самої економіки світу, що швидко розвивається, повідомило агентство Bloomberg.
Крім того, інвесторів непокоїть, що інші країни і центральні банки світу почнуть робити кроки з відмови від стимулюючих заходів, бо глобальна економіка відновлюється.
Зведений європейський індекс Dow Jones Stoxx 600 опустився з відкриття ринку на 0,9% - до 247,24 пункту, що є мінімальним рівнем з 18 грудня. У поточному році індикатор втратив 2,6%.
"Декілька тем з'явилися разом і внесли неясність на ринок - це і намір Китаю сповільнити економічне зростання, і коментарі Обами щодо американських інвестиційних банків", - заявив Кевін Ліллі з Royal London Asset Management.
Центральний банк Китаю назвав декілька крупних банків, яким необхідно підняти норми резервного покриття у зв'язку з надмірним кредитуванням. За даними Credit Suisse, китайські банки припинили видачу нових кредитів по всій країні з 19 січня. Експерти вважають, що це може призвести до значного зниження промислового виробництва за місяць.
Крім того, член ради Європейського центрального банку Аксель Вебер заявив на форумі в Давосі, що ЄЦБ може зробити додаткові кроки зі згортання програм стимулювання вже в першому півріччі 2010 року, аби вивести надлишки ліквідності з банківської системи. "З поліпшенням ситуації в економіці ми приберемо декілька виняткових заходів, - сказав А.Вебер, який також є главою ЦБ Німеччини. - Не всі заходи потрібні однаковою мірою, тому я не відкидаю, що додаткові кроки щодо їх скорочення будуть зроблені ще до другого півріччя".
Акції грецьких банків впали після того, як Європейська комісія заявила, що країна не зробила достатніх дій для скорочення найбільшого серед країн Євросоюзу дефіциту бюджету. Котирування акцій провідного банку країни National Bank of Greece звалилися на 5,6%, другого за величиною EFG Eurobank Ergasias - на 5,4% і третього Alpha Bank - на 7,9%.
Ціна паперів BBVA впала на 6,4% - найістотніше зниження з березня. Іспанський банк у четвертому кварталі знизив чистий прибуток на 94% - до 31 млн євро, зокрема, через збільшення резервів на безнадійні борги. Середній прогноз аналітиків для прибутку складав 1,05 млрд євро.
Папери найбільшого банку Іспанії Banco Santander втратили в ціні 5,1%, італійського Banco Popolare - 4,1%.
Вартість акцій HeidelbergCement зменшилася на 6% після того, як американський виробник цементу Cemex повідомив про збиток за підсумками минулого кварталу. На цій же новині подешевшали папери Lafarge (на 4,5%) і Holcim (на 4,4%).
Котирування цінних паперів Tullow Oil впали на 4,6% після того, як компанія повідомила про намір розмістити 80,4 млн нових акцій, що дорівнює приблизно 10% від існуючого обсягу.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 знизився на 40,34 пункту (1,43%) - до 2787,4 пункту.
Британський FTSE 100 до цього часу опустився на 59,38 пункту (1,13%), склавши 5217,47 пункту.
Французький індекс CAC 40 втратив 47,24 пункту (1,24%) - до 3759,8 пункту.
Німецький DAX з відкриття ринку зменшився на 25,73 пункту (0,45%) і складав 5643,2 пункту.
14 з 18 основних фондових індексів країн Західної Європи знижуються в процесі торгів 27 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас