Угоду між Росією і Білорусією про постачання нафти підписано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угоду між Росією і Білорусією про постачання нафти підписано

Енергетика
432
Росія і Білорусія підписали пакет документів про постачання нафти, доповів президентові РФ Дмитру Медвєдєву віце-прем'єр Ігор Сечин.
"Сьогодні підписано цілий пакет документів. Це зміни до Угоди про постачання сирої нафти до Білорусії, методика тарифоутворення на продаж нафти, баланс нафтової сировини на 2010 рік, спільна Заява віце-прем'єрів двох країн про гарантії безперебійного транзиту", - повідомив І.Сечин.
Раніше умови постачання нафти до Білорусії визначалися міжурядовою угодою від 12 січня 2007 року, яка передбачала в 2007-2009 роках дію знижуючого коефіцієнта до стандартного мита на нафту при постачаннях нафти до Білорусії (0,356 в 2009 році). Коефіцієнт до мита в 2009 році був вартісним еквівалентом 85% білоруських експортних мит на нафтопродукти, що підлягали, згідно з угодою, перерахуванню до бюджету РФ.
Сторони вели переговори за умовами постачання нафти в 2010 році з жовтня 2009 року, проте до моменту закінчення дії угоди не змогли досягти домовленостей.
При цьому Білорусія розраховувала на безмитні постачання в січні-лютому. В той же час російська сторона пропонувала на 2010 рік для внутрішнього споживання в Білорусії безмитне постачання 6,3 млн тонн нафти з передбачених балансом постачань на цей рік 21,5 млн тонн сировини. Останній об'єм нафти, що імпортується, Мінську пропонується купувати зі сплатою повного російського експортного мита на нафту.
Між тим білоруська сторона вважала неможливими експортні мита всередині створюваного Митного союзу і погоджувалася на продовження в першому півріччі 2010 року торішніх умов постачання, тобто зі знижуючим коефіцієнтом до стандартного російського експортного мита на нафту. З врахуванням планованого створення з 1 липня 2010 року єдиної митної території Росії, Білорусії та Казахстану, Мінськ розраховує на повне скасування російських експортних мит на нафту з цієї дати.
В зв'язку з невдалими переговорами в кінці року прес-служба уряду РФ повідомила, що російська сторона продаватиме нафту Білорусії з 1 січня 2010 року, включаючи в ціну постачань 100% стандартного експортного мита на нафту (у січні $267 за тонну). Це збільшило ціну постачань на 50%. Незважаючи на відсутність угод з Мінськом, Москва продовжувала постачання нафти на білоруські НПЗ. Білоруські нафтопереробні заводи (ВАТ "Мозирський НПЗ" і ВАТ "Нафтан") забезпечені передоплаченими в грудні постачаннями нафти до кінця січня. Завантаження НПЗ знижене на 40-50%. Білоруські НПЗ поки не укладали контракти на імпорт нафти в лютому. В той же час російська сторона побоювалася несанкціонованого відбору частини транзитного об'єму в разі відсутності домовленостей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас