Безодня між багатими і бідними у Великобританії стає все ширшою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безодня між багатими і бідними у Великобританії стає все ширшою

599
Детальний аналіз економічної нерівності у Великобританії показав, що між 10% багатого населення і 10% бідних жителів країни розрив у доходах збільшився до 100 разів.
Глава британського уряду Гордон Браун вже назвав дані дослідження "витверезними", заявивши при цьому, що "незважаючи на виправлення нерівності в останнє десятиліття, ще багато належить зробити в цьому напрямі".
В доповіді під назвою "Анатомія економічної нерівності у Великобританії" йдеться, що розрив між багатими і бідними за останні 30 років лише зріс. Багато положень цього документа говорять про непривабливу роль лейбористів, хоча в доповіді вказується і на значну відповідальність консерваторів, які керували країною в 80-х і початку 90-х років минулого століття. Дослідники звертають увагу на те, що до 2007-2008 років Великобританія досягла найвищого рівня нерівності по доходах різних верств населення після Другої світової війни.
Отримані дані показують, що дохід багатих домогосподарств (10% населення) складає в середньому 853 тис. фунтів стерлінгів і більше. Це в 100 разів більше середнього доходу бідних, який дорівнює 8,8 тис. або нижче (10% населення). При підрахунку доходу було враховано володіння автомобілем та іншим майном. При цьому доходи високооплачуваних фахівців, серед яких банкіри і керівники компаній (1% населення), оцінюються в 2,6 млн. фунтів або більше.
Нинішня 460-сторінкова доповідь, підготовлена під керівництвом Лондонської школи економіки за 16 місяців, вважається найбільш амбітним дослідженням в області оцінки доходів громадян за всю історію Великобританії. Перш за все, за рахунок його масштабності. В процесі дослідження учені й експерти виявили "систематичні відмінності в економічній рівності", які залишаються між різними соціальними групами. На думку фахівців, багато хто знайде ці "масштаби нерівності" просто "шокуючими". При цьому, в порівнянні з іншими промислово розвиненими країнами, у Великобританії нерівність в доходах дуже висока.
Центральною темою доповіді став негативний вплив приналежності до бідного класу впродовж всього життя, "буквально від колиски до могили". Нерівність збільшується впродовж життя людини, починаючи від можливості вибору школи і закінчуючи тривалістю життя. Таким чином, соціальне походження відіграє дуже важливу роль у рівні майбутнього добробуту. А ось теза про "рівні можливості" при таких широких відмінностях між людьми не працює, що заважає багатьом британцям реалізувати свої здібності.
Дослідники проаналізували загальне багатство, накопичене домовласниками до виходу на пенсію. Найбагатші до заслуженого відпочинку змогли накопити статки, що оцінюється в 2,2 млн. фунтів і більше, включаючи майно і пенсійні активи. А ось найбідніші, до яких належать звичайні робітники, скопили близько 8 тис. фунтів і менше. При цьому 13% британських дітей наразі живуть в умовах крайньої бідності.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас