Британію врятують банкіри і пенсіонери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британію врятують банкіри і пенсіонери

Казна та Політика
669
Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун найближчим часом має намір оголосити про створення фонду із боротьби з безробіттям, котрий наповнюватиметься за рахунок податку на преміальні банкірів. Передбачається, що обсяг нового фонду складе 125 млн. фунтів стерлінгів (більше $200 млн.). Ці кошти будуть направлені на забезпечення тисяч нових робочих місць для британців у віці від 18 до 24 років, які більше півроку не працюють.
Канцлер Казначейства (міністр фінансів) Великобританії Алістер Дарлінг в грудні минулого року заявив про введення додаткового податку в розмірі 50%, який буде стягуватись із суми бонуса, що перевищує 25 тис. фунтів стерлінгів (близько $41 тис.), незалежно від того, в якій формі виплачена винагорода. Завдяки новому податку, який збиратиметься з квітня 2010 р., британський уряд розраховує отримати до бюджету не менше 500 тис. фунтів стерлінгів і частину цих коштів витратити на боротьбу з безробіттям.
Між тим в міжнародній аудиторській компанії KPMG оцінили щорічні втрати британських фінансистів від введення нового податку на бонуси і преміальні банкірів приблизно в 88 тис. фунтів стерлінгів (більше $140 тис.) на людину. За розрахунками KPMG, розмір податку для банкірів з доходами понад 1 млн. фунтів на рік складе близько 491 тис. фунтів стерлінгів. Це в три рази більше, ніж аналогічний показник в Гонконгу, і на 58,5 тис. фунтів стерлінгів більше від зборів з нью-йоркських фінансистів. Аудитори говорять, що рішення британського уряду ввести новий податок перетворить Лондон на найдорожче для банкірів місто. З критикою нового податку виступили і самі банкіри, які стверджують, що багато фінансових організацій захочуть піти з Лондона в ті світові фінансові центри, де подібних обмежень немає.
Ще одним ресурсом для економічного відновлення Великобританії можуть стати британці похилого віку. Урядова Комісія з рівності і прав людини заявила, що громадян старших 65 років не можна примушувати йти на пенсію. Крім того, літні британці повинні володіти правом на отримання гнучких умов працевлаштування, включаючи скорочений робочий день або роботу вдома. У заяві комісії наголошується, що якби пенсіонери отримали можливість працювати на 18 місяців більше, вони б змогли зберегти для країни 15 млрд. фунтів стерлінгів і тим самим зменшити державний борг.
Заступник голови Комісії з рівності і прав людини баронеса Маргарет Проссер, говорячи про необхідність змін пенсійного віку у Великобританії, як аргумент наводить брак робочої сили в країні: "Великобританія пережила період рецесії, і під час відновлення економіки ми зіткнулися з реальною загрозою браку робітників. Проблема посилюється тим, що безліч робітників змушені йти на пенсію у 65 років".
Зараз у Великобританії чоловіка звільняються з роботи у зв'язку з відходом на пенсію в 65 років, жінку - в 60 років. Водночас пенсійний вік у британців більший, ніж у жителів інших країн Європейського союзу. Середній вік виходу на пенсію в 10 країнах Європи (Франції, Іспанії, Данії, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Італії, Швеції, Ірландії і Британії) складає 61,83 років. Найнижчий він в Польщі - 59,3 років.
Комісія із рівності і прав представила дослідження, що показують, що вік виходу на пенсію вважається дуже раннім половиною літніх працівників у Великобританії. Згідно із нещодавнім соціологічним опитуванням, 24% британців і 64% британок планують працювати і після досягнення пенсійного віку. При цьому більшість не хочуть зупинятися в своєму професійному розвитку, а навпаки, бажають просування по службі.
Однак при нинішньому законодавстві працювати британським пенсіонерам непросто. Експерт із пенсійної політики Роз Альтман зазначає, що в Положенні про рівність в сфері зайнятості 2006 р. заборонена дискримінація за віковою ознакою співробітників передпенсійного віку, але ці правила не поширюються на співробітників старших 65 років. Права цих людей можуть порушувати, зокрема, щодо розміру заробітної плати. За нинішніх умов британці змушені виходити на пенсію після досягнення граничного віку. Надання ж їм особливого робочого графіка та умов праці після досягнення пенсійного віку могло б вирішити цю проблему.
Саме поняття пенсійного віку може бути ліквідоване у Великобританії вже в 2010 р. Громадяни похилого віку зможуть працювати стільки, скільки вони самі вважають за необхідне і доки справлятимуться зі всіма посадовими обов'язками. В той же час зміни до законодавства не підвищать з 65-річного віку, коли громадяни можуть вимагати державну пенсію.
Британський міністр у справах жінок і рівності Харієт Харман також підтримує ідею ліквідації обов'язкового виходу на пенсію в 65 років. Проте очікується, що скасування пенсійного віку може зустріти опір британського парламенту і частини правлячого Кабінету міністрів. Консерватори, що знаходяться в опозиції, також планують збільшити пенсійний вік, але за їхньо довгостроковою трудовою програмою це повинно статися лише в другій половині наступного десятиліття.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас