Бюджетний варіант — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетний варіант

Казна та Політика
656
Вчора стало відомо, яким чином Кабінет міністрів заощадив в 2009 році більше 6 млрд грн. бюджетних коштів. Найбільшу суму вдалось зберегти при обслуговуванні внутрішнього держборгу, фінансуванні програм із боротьби з грипом A/H1N1, закупівлі і модернізації озброєнь. Втім, в поточному році народні депутати планують домогтись збільшення асигнувань лише для деяких недофінансованих програм.
В розпорядженні "Комерсант-Україна" виявилися оперативні дані Держказначейства про виконання держбюджету в 2009 році. З них виходить, що Кабміну вдалося заощадити торік за загальним фондом 6,04 млрд грн. за рахунок недофінансування програм всіх розпорядників бюджетних коштів. Найбільшу суму заощадив Мінфін - 3,41 млрд грн. З них 2,5 млрд грн. планувалося направити на обслуговування внутрішнього держборгу.
Значної суми коштів не отримало Міністерство охорони здоров'я - лише на профілактику і лікування A/H1N1 (свинячий грип) по двох програмах не були направлені 344 млн грн. Великі суми не отримали МВС (121,44 млн грн.), Мінагрополітики (106,89 млн грн.) і Міноборони (91,91 млн грн.). На проведення президентських виборів не було перераховано 480,43 млн грн., заплановані в бюджеті. Економія більше 6 млрд грн. - вимушений захід, оскільки наприкінці 2009 року податкові надходження держбюджету різко зменшились. Із запланованих в загальному фонді 160,2 млрд грн. доходів надійшло лише 133,78 млрд грн. Фіскальні органи не виконали план із основних податків - податку на прибуток не зібрали на суму 9,28 млрд грн. (отримано 30,42 млрд грн.), а ПДВ - 14,49 млрд грн. (79,89 млрд грн.).
Наднадходження були лише із акцизного збору - до бюджету перераховано 14,14 млрд грн., що більше від плану на 1,2 млрд грн.
Однак не всі комітети Верховної ради готові наполягати на збільшенні фінансування цих держпрограм при прийнятті держбюджету на 2010 рік. За словами голови комітету Ради із питань охорони здоров'я Тетяни Бахтеєвої (Партія регіонів), у зв'язку з неефективним використанням коштів для боротьби зі свинячим грипом депутати відмовляться збільшити фінансування цієї програми. "Те, що потрібно було, купувалося не в повному обсязі, наприклад апарати штучної вентиляції легенів. А препаратом Tamiflu, в якого термін придатності закінчується у 2010 році, завалили всю країну", - додала Бахтеєва. Глава підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу і військово-технічної співпраці комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів) заявив, що і їх фракція, і члени комітету наполягатимуть не лише на дофінансуванні програм оборонного комплексу, але і на збільшенні суми на розвиток.
У БЮТ проблеми з бюджетом не вважають істотними. Член комітету з питань бюджету Володимир Бондаренко упевнений, що такий показник із фінансування бюджетних програм був очікуваним через високий показник дефіциту бюджету і відсутність коштів на його покриття. На його думку, самі розпорядники бюджетних коштів повинні оголосити про необхідність дофінансування програм. А глава комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронних органів Віктор Швець і зовсім стверджує, що МВС, наприклад, торік було профінансоване на 100%, і дані Держказначейства свідчать про те, що позбавили фінансування лише неефективні програми.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас