Юлія Тимошенко не може без Сергія Тігіпка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко не може без Сергія Тігіпка

Казна та Політика
9548
Вчора кандидат в президенти Юлія Тимошенко вкотре запропонувала бізнесменові Сергію Тігіпкові посаду прем'єр-міністра в обмін на підтримку її кандидатури в другому турі президентських виборів. У відповідь Тігіпко заявив, що має намір обговорювати перспективу свого працевлаштування лише з "новообраним президентом". Тим самим він дав зрозуміти, що не збирається ризикувати підтримкою свого електорату і ставити на когось з кандидатів, вважають експерти.
Голова уряду, кандидат в президенти Юлія Тимошенко вчора запропонувала бізнесменові Сергію Тігіпкові (3-є місце за підсумками першого туру виборів, 13,06% голосів виборців) обійняти посаду прем'єр-міністра в тому випадку, якщо вона за його підтримки переможе на президентських виборах. "Проаналізувавши програми всіх кандидатів в президенти, що брали участь в першому турі, уважно вивчивши всі запропоновані реформи, їх наслідки... я хочу офіційно запропонувати Сергію Тігіпкові посаду прем'єр-міністра України після моєї перемоги на президентських виборах", - заявила Тимошенко в аеропорту "Бориспіль".
Прем'єр-міністр вже робила політику подібну пропозицію. Проте раніше Тимошенко готова була віддати йому посаду прем'єра незалежно від того, чи підтримає він її в другому турі. Але тепер вона згодна забезпечити бізнесменові прем'єрське крісло, лише якщо він публічно заявить про свою підтримку до дня голосування - 7 лютого - і активно проявлятиме її в час передвиборної кампанії, що залишився. "Я розраховую на те, що він дасть чітку відповідь, аби люди мали можливість визначитись щодо голосування в другому турі", - заявила вчора Юлія Тимошенко.
Зміна стратегії виявилася несподіваною для більшості прибічників прем'єра. При цьому декілька депутатів повідомили Ъ, що рішення вимагати від Сергія Тігіпка прямої підтримки з'явилося під час однієї з останніх зустрічей Юлії Тимошенко і глави її виборчого штабу, першого віце-прем'єра Олександра Турчинова.
"Коли звучить офіційна пропозиція, вона передбачає політичне зобов'язання, - сказав народний депутат Ігор Гринів (БЮТ). - Якщо Тігіпко не погодиться на пропозицію Тимошенко, то таких зобов'язань у Юлії Володимирівни не буде".
Відповідь Сергія Тігіпка не змусила себе чекати. Його прес-служба розповсюдила заяву про те, що обговорювати своє майбутнє прем'єрство він готовий лише з новообраним президентом і домовлятися про співпрацю буде не кулуарно, а публічно. "Якщо новообраний президент, Янукович це буде чи Тимошенко, сформує парламентську більшість і запропонує мені посаду прем'єр-міністра, я готовий узяти відповідальність за зміни в країні", - йдеться в заяві Сергія Тігіпка. Але однієї посади йому мало - між ним і новообраним президентом має бути укладена "пакетна угода". "Це ухвалення необхідних законопроектів, затвердження антикризової програми і лише потім - кадрові призначення як інструмент реалізації реформ", - зазначив Тігіпко.
Директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що заяву прем'єра слід трактувати не інакше як звернене до Сергія Тігіпка посилання "негайно включитися у виборчу кампанію і взяти на себе роль агітатора". А директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов упевнений, що "тепер тиск з боку Юлії Тимошенко на Тігіпка посилюватиметься з кожним днем". "Досить простої згоди Тігіпка. Не потрібно переоцінювати його агітаційну роботу. Ключовим є сам факт того, що Тігіпко визнає, що він є політичним однодумцем Тимошенко", - говорить Ігор Гринів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас