Український ринок акцій зріс у вівторок на акціях "Укрнафти", проігнорувавши змішану динаміку світових майданчиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій зріс у вівторок на акціях "Укрнафти", проігнорувавши змішану динаміку світових майданчиків

Фондовий ринок
199
Український ринок акцій у вівторок закрився упевненим зростанням завдяки зльоту котирувань акцій найбільшого нафтовидобувного підприємства країни ВАТ "Укрнафта" на новинах про збори його акціонерів, що відбулися: індекс "Української біржі" зріс на 3,11% - до 1654,11 пункту, індекс "ПФТС" - на 2,36%, до 629,03 пункту.
Інвестиційний консультант інвесткомпанії Dragon Capital В'ячеслав Орлюк, коментуючи підсумки торгів, відзначив агентству "Інтерфакс-Україна", що торги на українських фондових майданчиках у вівторок почалися зниженням індексів. Причиною тому, за його словами, послужив негативний зовнішній фон: російські індекси втратили на відкритті понад 2%, більшість європейських фондових майданчиків продовжили п'ятиденну корекцію, а чекання посилення кредитно-грошової політики з боку влади Китаю продовжували робити негативний вплив на азіатські ринки.
Крім того, розпродажі на світових майданчиках підтримали американські ф'ючерси, що торгувалися в "червоній" зоні, і зниження цін на нафту після одноденного зростання в межах 1% напередодні, додав Орлюк.
За його словами, протягом дня у інвесторів переважали "коректувальні" настрої, а ситуація на глобальних ринках лише стимулювала продажі по абсолютній більшості акцій першого і другого "ешелонів".
Однак підтримку вітчизняним індексам надали новини з проведених цього дня позачергових зборів акціонерів компанії "Укрнафти", на якому було прийнято низку позитивних для ринку рішень.
Завдяки стрімкому зльоту акцій "Укрнафти" українські індекси розвернулися слідом за їх котируваннями і закрилися зі значним "плюсом", незважаючи на подальшу корекцію абсолютної більшості ліквідних паперів.
Як прогнозує Орлюк, увага вітчизняних інвесторів в середу буде прикута до ситуації на світових ринках, де інвестори продовжують ігнорувати в цілому оптимістичну звітність американських корпорацій, приділяючи особливу увагу діям американської адміністрації і центробанку Китаю.
Він відзначає, що відкриття американських майданчиків вниз, зниження європейських і російських індексів разом зі значним зниженням товарних ринків, на перший погляд, виразно вказує українському фондовому ринку напрям подальшого руху. Проте, в той же час, експерт вважає, що продовження істотних розпродажів в середу малоймовірно.
На його думку, швидше за все, ринок в середу буде досить волатильним в очікуванні підсумків засідання ФРС, виходу даних щодо запасів палива в США і попередніх даних щодо ВВП США в четвертому кварталі 2009 року, які можуть повернути ринкам позитивний настрій.
На "Українській біржі" у вівторок абсолютним лідером дня за всіма показниками стали акції "Укрнафти", які зросли на 27,01% з обсягом торгів 24,677 млн грн.
Такий тренд підтримали лише папери банку "Форум"(+4,54% з обсягом торгів 1,454 млн грн.).
Під тиском збули котирування акцій металургійних компаній, де гравці продовжували фіксувати прибуток: акції Алчевського меткомбінату подешевшали на 1,72% на обсязі в 2,946 млн грн., Єнакіївського метзаводу - на 1,55% (обсяг торгів - 4,732 млн грн.), а "Азовсталь" - на 1,23% (обсяг торгів - 2,991 млн грн.).
На "Українській біржі" у вівторок укладено угоди на суму 56,478 млн грн.
На ПФТС в лідерах за обсягом торгів також акції "Укрнафти" (+25,6%) з операціями на суму 5,215 млн грн., "Центренерго" (-0,67%, операції на 2,275 млн грн.) і "Мотор Січі" (-0,54%, угоди на 2,138 млн грн.).
Всього на ПФТС у вівторок укладено угоди на суму 26,8 млн грн.
Як відзначила агентству трейдер інвестиційної компанії Phoenix Capital Ірина Барабанова, на західних ринках у вівторок спостерігалося деяке пожвавлення інтересу до українських акцій. За її даними, істотні обсяги торгів відстежувалися по акціях "Кернел", проте ціна до закриття зафіксувала зростання на 0,3%. Позитивна динаміка спостерігалася і по паперах "Астарти", які зросли за підсумками торгівельної сесії на 1,9%.
Акції Миронівського хлібопродукту закрилися без змін.
За словами Барабанової, обсяги торгів паперами українських девелоперів були дуже незначними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас