Німецькі курці щороку "карають" бюджет ФРН на мільярди євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі курці щороку "карають" бюджет ФРН на мільярди євро

Казна та Політика
570
Німеччина в 2008 році втратила щонайменше 4 млрд. євро через сигарети, які палили німці, але які при цьому не оподатковувалися. Місцеві курці вважали за краще купувати тютюн за кордоном або на чорному ринку.
Дослідження Гамбурзького інституту світової економіки, HWWI, говорить про те, що кількість неоподатковуваних сигарет, що викурюються в Німеччині, зросла за 3 роки з 16% до 20%, або 23 млрд. сигарет. При цьому більшість з них були куплені на законних підставах в інших країнах Європи. Лише 7 млрд. сигарет проникли на територію ФРН незаконно, стверджують експерти.
Інститут також говорить, що відмінності в ціні на тютюн, викликані високим рівнем оподаткування в Німеччині, дозволили організованій злочинності процвітати за рахунок контрабанди. Експерти вказують, що ситуація, що склалася, схожа на ту, яка склалася в США через різну політику оподаткування в різних штатах. Тепер така практика прийшла до Європи.
Курці намагаються купити сигарети дешевше, тим самим ухиляючись від сплати високого податку. Його останнє збільшення в лютому 2009 року призвело до того, що пачка стала коштувати у ФРН близько 4,5 євро, з яких близько 3,75 євро є податковою складовою. "У нових країнах-членах ЄС податок на сигарети значно нижчий, ніж у нас в Німеччині, а значить, завжди буде йти контрабанда. Вони просто набагато дешевші", - розмірковує директор HWWI Майкл Бройнінгер.
Більшість контрабанди надходить з України (3,2 млрд. євро) і Росії (2,4 млрд.), згідно з даними дослідницької організації Ipsos. Крім того, в самих регіонах Німеччини обсяги споживання контрабандних сигарет сильно відрізняються. Якщо на заході країни їх частка не перевищує 10%, то на сході цей показник складає близько 50%. Велика кількість таких контрабандних сигарет надходить із Польщі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас