Засновники Google поділяться контролем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засновники Google поділяться контролем

Фондовий ринок
719
Корпорація Google повідомила, що її основні акціонери Ларрі Пейдж і Сергій Брін мають намір продати по 5 млн. акцій компанії. З врахуванням вартості акцій на момент закриття торгів в п'ятницю, 22 січня ($550,01 за штуку), потенційний дохід кожного із засновників компанії від продажу оцінюється в $2,75 млрд.
Засновники Google мають намір поступово знизити свою загальну частку в капіталі. Продати акції планується протягом п'яти років з дня здійснення першої операції. Згідно зі звітом, направленим в американську Комісію з бірж і цінних паперів (SEC), продаж акцій - частина довгострокової стратегії "диверсифікації та підвищення ліквідності активів" для зменшення впливу ринку на інвестиційні портфелі акціонерів.
Зараз Пейдж і Брін разом володіють 57,7 млн. акцій Google, вартість яких складає $31,7 млрд. в грошовому еквіваленті. Хоча Пейдж і Брін контролюють лише 18% капіталу Google, завдяки складній системі акціонування компанії їм належать 59% голосів при прийнятті рішень. Проте через п'ять років після успішного продажу 10 млн. акцій Google в Пейджа і Бріна залишиться 47,7 млн. акцій, тобто 15% капіталу і лише 48% голосів, що менше від контрольного пакету компанії.
Акціонерний капітал Google з часу виходу компанії на біржу в 2004 р. складають акції двох типів - класу A і класу B. Кожна акція класу A відповідає одному голосу на зборах акціонерів, тоді як кожна акція класу B - десяти голосам. Акції другого типу належать лише Сергію Бріну, Ларрі Пейджу і генеральному директорові компанії Еріку Шмідту. При продажу акція класу B автоматично конвертується в акцію класу A. Тому частка голосів у засновників і гендиректора при продажі зменшується значно менше, ніж при продажі акцій класу А.
Раніше керівники компанії вже продавали акції Google класу B. Після того, як в 2004 р. компанія провела надзвичайно успішне первинне розміщення своїх акцій на біржі (IPO), топ-менеджери скористалися вдалою можливістю перевести в готівку свої цінні папери. Через три місяці після IPO Пейдж і Брін продали по 7,2 млн. акцій Google кожен, а гендиректор Ерік Шмідт продав 2,2 млн. цінних паперів. У той час вартість однієї акції Google складала $169,4, що більш ніж в три рази менше від поточної ціни акцій компанії, що становить $550.
Те, що Пейдж і Брін здали контрольний пакет, викликало підозру щодо того, що засновники Google не хотіли б ризикувати, якщо раптом через п'ять років котирування цінних паперів корпорації впадуть в ціні. Поки ж ніхто не звинувачує Бріна і Пейджа в порушенні правила 10b5-1 американського закону про цінні папери - воно забороняє торгівлю акціями на підставі інсайдерської інформації. Головний юрисконсульт Google Кент Уокер відзначає, що при торгівлі на основі інсайдерських відомостей продажі акцій не планують на п'ять років вперед.
Примітно, що і після продажу засновниками Google своїх акцій контроль над компанією залишиться в руках топ-менеджменту. Окрім засновників, президента з продуктів Ларрі Пейджа і президента з технологій Сергія Бріна, гендиректор Ерік Шмідт контролює 9,5% акцій Google. За місяць до проведення IPO Google в 2004 р. всі троє домовилися про те, що працюватимуть в одній команді протягом 20 років.
Хоча розбіжності в думках і оцінках не виключені, Брін, Пейдж і Шмідт стверджують, що всі питання вирішують мирно. Таким чином, через п'ять років контрольний пакет Google виявиться в руках не двох, а трьох топ-менеджерів. Ерік Шмідт, який в серпні 2009 р. покинув раду директорів компанії Apple, отримає гарантію стабільного майбутнього в Google, увійшовши до числа ключових власників компанії.
Чистий прибуток Google за підсумками 2009 р. склав $6,5 млрд., що на 54% більше від показника в 2008 р. Сумарна виручка Google зросла майже на $2 млрд. - з $21,8 млрд. до $23,7 млрд. Близько 66% всіх доходів Google принесли власні сервіси компанії, а останню частину компанія зібрала з партнерських ресурсів.
Отримані доходи перевищили прогнози аналітиків. Для порівняння: у 2008 р. чистий прибуток Google ледве зріс і склав $4,23 млрд. в порівнянні з $4,2 млрд. - у 2007 р. "Враховуючи, що світова економіка переживає лише перші дні свого відновлення, подібне завершення року є для нас видатним", - заявив Ерік Шмідт.
Google - перша за популярністю (77,05%) в світі система пошуку в інтернеті, яка обробляє понад 40 млрд. запитів на місяць на 186 мовах. Компанія Google займає сьоме місце в рейтингу найдорожчих брендів світу. Наразі статки засновників Google випускників Стенфорда Ларрі Пейджа і Сергія Бріна оцінюються в $16 млрд. в кожного (за їх власним бажанням щорічна заробітна плата складає $1) і залежить від вартості акцій Google на біржі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас