Багато шуму із посла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багато шуму із посла

Казна та Політика
1392
25 січня посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов вручив міністру закордонних справ України Петру Порошенкові копії вірчих грамот. Як повідомляють "Подробности", вірчі грамоти адресовані чинному українському президенту Віктору Ющенкові. Таким чином, в піврічному дипломатичному конфлікті Києва з Москвою, здавалося б, поставлено крапку. Залишається незрозумілим лише одне - навіщо знадобилось загострювати і без того непрості відносини між Росією та Україною і втягувати обидві країни в безглуздий скандал?
Не минуло і півроку
Указ про призначення Зурабова послом в Україні був підписаний 5 серпня 2009 року. Але відправляти посла Кремль не поспішав. Тим більше, що через 6 днів відносини з Україною істотно погіршилися - президент Російської Федерації виступив з відкритим посланням до президента України, в якому назвав політику України за роки правління Ющенка відходом від принципів дружби і партнерства з Росією і повідомив про рішення не відправляти посла до України. Такий крок Дмитра Медведєва був прогнозованим, тим більше, що в самому указі вперше за багато років після президентства Єльцина і Путіна була відпущена своєрідна "шпилька" в бік України - указ був виданий про направлення посла "на Україну", в той час, як і Єльциним і Путіним був посланий посланець "в Україну".
Суперечка про вживання прийменників є однією з найбільш запеклих суперечок в інтернеті між українцями та росіянами. Багато українців вважають принизливим вживання прийменника "на", росіяни - навпаки, вважають, що це єдино правильна форма. І хоча в довіднику з правопису Д. І. Розенталя варіант "в Україні" теж вважається нормативним, адже мова йде про державу, цей аргумент не виявився переконливим для російського президента, який є досвідченим блогером і обізнаний із багатьма мережевими суперечками. Сам тон послання, яке відправив Медведєв українському колезі, навряд чи можна назвати дипломатичним. В умовах погіршення відносин між двома державами прибуття російського посла в Україну відклали.
Але політика Росії змінилась після першого туру виборів. Як тільки стало відомо, що чинний президент втратив всі шанси бути обраним повторно, російське керівництво вирішило повернутися до питання про посла. 21 січня голова комітету зі справ СНД Державної думи Російської Федерації Олексій Островський повідомив українським ЗМІ, що найближчим часом до України прибуде російський посол. "Вважаю, що рішення президента Росії про направлення для роботи в Україну посла Росії Михайла Зурабова більш ніж вчасне.
Той шлях, яким буде йти наша братня держава, безумовно, важливий для Росії, і тому логічно, що посол Росії повинен зараз, буквально сьогодні розпочати виконання своїх обов'язків", - передають "Подробности" слова російського депутата. За його словами, новий посол буде істотно відрізнятися від попереднього за статусом. "Зурабов має до статусу посла статус з торговельно-економічного співробітництва... Жоден російський посол подібних повноважень від президента Росії не має. Це більш ніж гідно говорить про ставлення російського керівництва до України", - заявив Островський. Однак, він дав зрозуміти, що відмінність у діяльності Михайла Зурабова від Віктора Черномирдіна, який був послом до нього, залежить в першу чергу від влади України. "У першу чергу це залежить не від посла Росії в Україні, а від тих дій, які буде робити нове українське керівництво", - сказав російський депутат.
Однак за день до таких заяв у ЗМІ з російського МЗС просочилася інформація про те, що новий посол буде всіляко уникати вручення вірчих грамот чинному українському президенту. Разом з тим, на офіційному рівні підтвердження цього приводу не було. "Що стосується вірчих грамот, то Росія завжди пунктуально слідувала тим протокольним традиціям, які в дипломатії існують, і, запевняю вас, що так буде і цього разу", - сказав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. А українська сторона заявила, що не буде перешкоджати Михайлу Зурабову вручити вірчі грамоти відразу після свого прибуття. "Україна давно погодилась на призначення Михайла Зурабова і чекає його приїзду для вручення вірчих грамот президенту України", - заявив тоді заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий.
А вранці 25 січня в Україну прибув і сам "винуватець" довгих пересудів. Відразу після прибуття в аеропорту "Бориспіль" Зурабов виступив перед журналістами з промовою українською мовою. "Для мене велика честь і відповідальність представляти президента Росії і народ РФ в Україні. Керівництво Російської Федерації переконане в тому, що російсько-українські відносини мають значний потенціал розвитку", - передають "Подробности" слова російського посла. Однак від питання про адресата вірчих грамот Зурабов ухилився, що дало привід вітчизняним ЗМІ тільки здогадуватись, чи значиться в них Ющенко. Однак у другій половині дня міністр закордонних справ розвіяв останні сумніви - в копіях вірчих грамот, які він отримав, адресатом значиться діючий президент України Віктор Ющенко.
Майбутнє української і російської дипломатії
З прибуттям Зурабова скінчилася піврічна дипломатична війна між Росією та Україною. Нинішній глава українського МЗС з першого дня не скупиться на похвали новому російському послу. "Мені особисто дуже приємно, що перше звернення до українських ЗМІ Михайло Юрійович (Зурабов) зробив українською мовою. І зараз, коли ми з вами спілкуємося українською мовою, я бачу, що Михайло Юрійович абсолютно все розуміє, йому буде легко працювати в Україні", - передають "Подробности" слова Порошенка, сказані ним після отримання від російського посла копій вірчих грамот. Та і з російської сторони висловлюють готовність співпрацювати з Україною. Таке потепління відносин стало можливим після першого туру виборів президента України. Цікаво, що, коментуючи українським ЗМІ направлення Зурабова до України, Островський зауважив наступне: зараз, на його думку, склалася така ситуація, коли посол Російської Федерації повинен перебувати не в Москві, а в Києві.
Таким чином, напрошується висновок, що російський посол повинен буде стежити за перебігом другого туру виборів в Україні, а не втручатися в них. Тим більше, на думку багатьох експертів, Росії все одно, хто на них переможе - обидва кандидати влаштовують РФ. Так, на думку російського політолога Станіслава Бєлковського, Юлія Тимошенко, яку підтримують західні регіони країни і українські націоналістичні сили, навіть вигідніша Росії, ніж Віктор Янукович, що традиційно вважається проросійським кандидатом. "Для Кремля і великого російського капіталу трохи краще Тимошенко, ніж Янукович. Тому що в разі перемоги Юлії Володимирівни українська влада стане однополярною. А значить, з нею (владою) легше буде домовлятися, у тому числі з особливо делікатних питань", - пише Бєлковський у своїй статті "Росукрзависть" на GZT.RU. Та й інші російські та українські політологи вважають, що головним "ворогом" Росії був саме Ющенко. А з Тимошенко, яка могла сприяти продажу ІСД компанії, пов'язаній з "Газпромом", і з Януковичем, якому традиційно симпатизують в Кремлі, Росії буде легше домовитися.
Більше того, приїзд Зурабова навіть після того, як Ющенко присвоїв звання "Герой України" Степану Бандері, та вручення вірчих грамот чинному українському президенту здатні підняти рейтинг російської дипломатії в очах світової спільноти після численних російсько-українських чвар, викликаних різким і несподіваним виступом російського президента в серпні 2009 року, та інших конфліктів. Та й українські дипломати нині взялися надолужувати згаяне, беручи участь у переговорах про безвізовий режим з низкою країн. Не секрет, що після конфліктів за участю українських та російських дипломатів, а також через поступливу політику обох країн щодо власних територій (шельф острова Зміїний, амурські острови), рівень престижу української і російської дипломатії впав досить низько.
У порівнянні з радянською дипломатичною службою, яка при найгіршій грі знаходила сили зробити гарне обличчя, а в питаннях державних інтересів стояла намертво, пострадянська дипломатія виглядає непереконливо. І поліпшення російсько-українських відносин, налагодження співпраці між українськими та російськими дипломатами, відмова від агресивної риторики буде першим кроком до відновлення колишнього престижу вітчизняних дипломатів.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас