Валютники зароблять на виборах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютники зароблять на виборах

Валюта
10431
Минулого тижня ситуація на валютному ринку вирівнялася. Після курсових стрибків 11-15 січня до 8,1-8,12 грн./$ після 18 січня котирування на міжбанку опустилися до 8,07-8,08 грн./$.
"Обсяг торгів з початку року залишається незначним - $200-250 млн на день", - розповів директор казначейства АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар. "Продавали валюту все ті ж Промінвестбанк і Сітібанк. Змінив позицію на торгах лише ING Bank: зазвичай він перебуває у лавах продавців, а цього разу виступив у ролі покупця", - доповнив його заступник начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Головним фактором стабілізації для міжбанку стали активні розміщення регулятором своїх депозитних сертифікатів: він зв'язував надлишкову грошову масу, щоб фінустанови немали зайвої гривні для валютних спекуляцій. 18 січня НБУ продав банкам сім сертифікатів на 389 млн грн., 19 січня - 14 фінустановам на 193,3 млн грн., 20 січня - 12 банкам на 1734 млн грн. і 21 січня - 21 фінансовій установі на 1806 млн грн. За минулий тиждень залишки на коррахунках банків зменшилися на 1,4 млрд грн.
Одночасно з розміщенням своїх депосертифікатів регулятор продовжив виходити на міжбанк з інтервенціями. У минулий понеділок він продав на міжбанку $10 млн за курсом 8,01 грн./$.
"Ми контролюємо ситуацію і як тільки бачимо потребу в продажу долара, то виходимо на ринок. Ми готові і далі звужувати ринок американською валютою, хоча не завжди на 100% від того, що запитують фінустанови", - розповіли в НБУ.
Важливим чинником у зниженні вартості долара став і активний адміністративний тиск Нацбанку, який, як і раніше, вимагав від підопічних працювати в середніх для ринку значеннях.
"Жорстка політика НБУ відносно курсоутворення долара збільшила обсяги операцій євро з подальшою конвертацією його в американську валюту. В результаті курс європейської грошової одиниці став більш актуальним для валютних спекулянтів", - зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Фінансисти припускають активні розміщення депосертифікатів Нацбанком і наступного тижня, а тому протягом 22-24 січня не прогнозують ніяких істотних коливань курсу гривні на міжбанку. На їх думку, котирування будуть перебувати в рамках 8,07-8,1 грн./$. Більш значні курсові стрибки банкіри допускають після 25 січня: позначиться наближення другого туру президентських виборів.
"Можуть з'явитися гравці на готівковому ринку, які напередодні політичної невизначеності спробують зіграти на курсі. Хоча Національний банк напевно намагатиметься втримати курс, проте коливання можуть відбуватися в досить широкому коридорі - 8,05-8,2 грн./$", - сказав Антон Стадник.
Фінансисти не виключають, що після 1 лютого з обмінників країни знову можуть зникнути долари: їх стануть притримувати, щоб збільшити ажіотаж. Проте не сумніваються, що після 7 лютого ситуація знову стабілізується.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас