М'ясо не пішло на користь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

М'ясо не пішло на користь

Аграрний ринок
1470
В квітні Україні потрібно буде доводити в Міжнародному центрі із врегулювання інвестиційних суперечок (ICSID) непричетність державних структур до скандалу з ввезенням до країни курячого м'яса. Вчора стали відомі подробиці позову торговельних компаній Globex International і Global Traiding, які стверджують, що не отримали грошей за куряче м'ясо, завезене до країни під держгарантії. Джерела в Держкомрезерві стверджують, що оплата здійснювалась, але із затримками, а вся відповідальність за зрив контракту лежить на маловідомій посередницькій компанії.
В листопаді минулого року в проспекті емісії єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" серед інших ризиків, з якими можуть зіткнутися власники бондів компанії, говорилося про позовну заяву, подану американськими Globex International Inc. і Global Traiding Resources в ICSID в травні 2009 року. Вони звинуватили українську державу в порушенні зобов'язань з оплати м'ясної продукції на $6,8 млн і $28 млн.
В компанії Globex International вчора повідомили, що в червні-листопаді 2008 року спільно з компанією Global Traiding поставили до України 31,7 тис. т м'яса курки. Цей товар сплачений не був. Постачання почалися після зустрічі їх представників з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко в липні 2008 року. Нагадаємо, ввезення м'яса через Державний комітет з державного матеріального резерву (Держкомрезерв) без врахування митного збору прем'єр ініціювала, аби добитися зниження цін на внутрішньому ринку. "Вона заявила, що придбання американського м'яса - пріоритетне питання для України, і запевнила, що товар буде сплачений", - розповіли в Globex International. Відповідальним за ведення переговорів з американськими експортерами був призначений Держкомрезерв, а контрагентом, що укладав контракти купівлі-продажу, - приватна компанія "Алан Трейд". "Раніше Globex не мала ділових відносин із цією компанією - вона була призначена Держкомрезервом", - підкреслив представник Globex Лен Коган. За його словами, слухання в ICSID почнуться в квітні.
Globex International Inc.- торговельна компанія, заснована в США в 1992 році, має офіси в Нью-Йорку, Ризі і Москві. Спеціалізується на експорті м'яса птиці і субпродуктів зі США і Європейського Союзу.
Global Trading Resource Corp.- торговельна компанія, заснована в США в 1994 році. Спеціалізується на торгівлі м'ясом птиці, яловичиною, свининою, морепродуктами в США, країнах Східної Європи і Азії. Головні ринки збуту - Росія та Україна. Щорічний оборот - понад $100 млн. Власники компанії - Олег Орловський та Аркадій Гонтмакхер.
Від офіційних коментарів у Держкомрезерві, Мін'юсті і компанії Global відмовилися. Знайти інформацію про компанію "Алан Трейд" в мережі інтернет вчора не вдалося. Втім, джерело в Держкомрезерві розповіло, що це приватна компанія, що займалася питаннями митного оформлення товару американських компаній і перепродавала його підприємству системи Держкомрезерву, - "Ресурспостач". Потім це підприємство реалізовувало м'ясо на внутрішньому ринку оптом за ціною 11-12 грн/кг (у 2008 році м'ясо курки коштувало в українському роздробі 22-23 грн/кг).
За даними самих компаній, в середньому вартість м'яса, що ввозиться ними, становила 7-8 грн/кг. Джерело в Держкомрезерві розповіло, що контракти на постачання м'яса курки зі США фінансувалися зі спецфонду держбюджету: "Вони оплачувалися, але із значними затримками. Це призводило до того, що американські компанії були змушені платити штрафи за простій товару в порту". За словами співрозмовника, в Держкомрезерві упевнені, що добитися перемоги в суді позивачам навряд чи вдасться - вони не мали прямих контрактів з Держкомрезервом і підприємствами його системи. "Договори підписувалися з компанією 'Алан Трейд', і до нас з претензіями може звертатися лише ця компанія", - сказав співрозмовник.
Сторони мають рівні шанси виграти процес в ICSID, упевнений старший партнер адвокатського об'єднання "Волков, Козяков і партнери" Сергій Козяков. "Американські компанії можуть виграти його, якщо доведуть, що їх інвестиціям дійсно було завдано збитку. Україна може перемогти, якщо доведе, що інвестиціям компаній не було завдано шкоди діями державних чиновників, або що вони взагалі не робили інвестицій в країну", - говорить пан Козяков. За його словами, для ICSID не матиме особливого значення, хто укладав договори на папері - на засідання організації будуть запрошені чиновники, відбудуться серйозні перехресні допити свідків сторін. Рішення ICSID обов'язкові для виконання Україною, оскаржити їх неможливо.
Програш в ICSID для України може мати серйозніші наслідки, ніж для компаній, зазначає пан Козяков. "Це призведе не лише до фінансових санкцій, але і до погіршення репутації країни на міжнародній арені, якщо ICSID будуть зафіксовані факти порушення Україною міжнародного законодавства або використання корупційних схем", - говорить він. Раніше країна не програла жодної справи в ICSID.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас