УКБС стурбована високими штрафами для банків за помилки в звітах про валютні операції клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС стурбована високими штрафами для банків за помилки в звітах про валютні операції клієнтів

161
Асоціація "Український кредитно-банківський союз" стурбована встановленням Національним банком дуже високих штрафів для банків за помилки в звітах про валютні операції клієнтів. Про це йдеться в повідомленні УКБС.
" Асоціація висловлює свою стурбованість з приводу необґрунтовано значного підвищення для банків як агентів валютного контролю, розмірів штрафів (постанова НБУ №654 від 05.11.2009)", - сказано в повідомленні.
УКБС підкреслює, що нормативні документи мають встановлювати чіткі межі суттєвості помилок, за які до банків застосовуються штрафні санкції.
Крім того, як відзначає асоціація, при формуванні звітності про валютні операції банки беруть на себе відповідальність за інформацію, що надається на договірних умовах.
"Притім міра достовірності цієї інформації залежить від порядності того чи іншого суб'єкта і не може бути перевірена... Деяка інформація вноситься до звітів механічно, що ускладнює процес складання звітів і збільшує можливість виникнення технічних помилок", - йдеться в повідомленні.
За оцінками експертів УКБС, в 2009 році кількість порушень підприємств при здійсненні валютних операцій збільшилася майже на 50%, але збільшення в зв'язку з цим штрафів для банків, як вважає асоціація, може призвести до формування ситуації, коли покарання не відповідатиме мірі порушення валютного законодавства.
УКБС виступає за внесення Нацбанком змін до Положення про валютний контроль для недопущення таких дисбалансів.
Як повідомлялося, постанова №654 від 5 листопада 2009 року передбачає збільшення штрафів для банків за помилки в звітах про валютні операції клієнтів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас