Spyker, за неофіційними даними, готується оголосити про купівлю Saab у GM — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Spyker, за неофіційними даними, готується оголосити про купівлю Saab у GM

264
Голландський виробник дорогих спорткарів Spyker Cars NV готується оголосити про досягнуті домовленості щодо придбання в американського автоконцерну General Motors шведського автовиробника Saab, передає Reuters з посиланням на шведське телебачення. При цьому, як повідомляється, уряд Швеції погодився надати гарантії за кредитами для Saab від Європейського інвестиційного банку.
За даними телебачення Швеції, Spyker Cars оголосить про придбання Saab на спеціальній прес-конференції, яка відбудеться пізніше сьогодні. Представники Saab не коментують цю інформацію.
GM вже почав згортати виробничі операції Saab, призначивши в січні ц.р. компанію, відповідальну за ліквідацію активу. Одночасно GM вів переговори з голландською Spyker Cars, яка кілька разів оновлювала свої пропозиції по операції в надії дістати шведський актив GM.
Сьогодні на тлі спекуляцій про те, що переговори по Saab наближаються до завершення, котирування акцій Spyker Cars в Амстердамі злетіли на 30%.
Spyker Cars розробляє, проводить і реалізує елітні спорткари, зокрема моделі C8 Aileron і D8. Минулого року Spyker випустила 43 автомобілі. Компанія на третину належить російському банкірові, власникові Інвестбанку Володимиру Антонову.
У першій половині 2009 р. Spyker Cars реалізувала 23 автомобілі і зафіксувала чистий збиток у розмірі 8,7 млн євро. Позаминулий рік компанія також закінчила зі збитком. Власних коштів на придбання Saab у неї навряд чи вистачить, тому значна частка фінансування може прийти з боку російського акціонера, вважають експерти.
Saab був створений як підрозділ шведською авіабудівною Svenska Aeroplan AB в 1937 р. Після Другої світової війни завод перейшов на випуск автомобільної продукції. GM став повноправним його власником в 2000 р. Зіткнувшись з нинішньою фінансовою кризою, GM почав процес позбавлення від своїх збиткових підрозділів, одним з яких був Saab. Покупця на відомий шведський бренд шукали з січня 2009 р., проте пошуки закінчилися безрезультатно, якщо не рахувати продажу деяких технологій Saab китайською Beijing Automotive Industry Holdings Co. Ltd. (BAIC).
У 2008 р. Saab показав збитки в сумі 3 млрд шведських крон (410 млн дол.), компанія не виходила на прибуток з 2001 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас