Точка зору: Єврозону від розвалу може врятувати Європейський валютний фонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Єврозону від розвалу може врятувати Європейський валютний фонд

759
Щоб врятувати єврозону від розвалу, слід створити Європейський валютний фонд (ЄВФ). Таку думку висловив головний економіст Deutsche Bank Томас Майєр, повідомляє РБК daily.
Ідея створення ЄВФ з'явилася у Т.Майєра приблизно рік тому. Згідно з концепцією економіста, в обов'язки ЄВФ також повинна входити координація податкової політики країн-членів ЄС. Одне з політичних завдань ЄВФ - обмежити вплив МВФ в регіоні.
Стратегія виведення Європи з кризи повинна розроблятися в Брюсселі, а не у Вашингтоні, впевнений Т.Майєр. "Ступінь нашої внутрішньої інтегрованості з Грецією настільки великий, що ми не хочемо, щоб американці або китайці брали участь в розробці кредитної політики і заходів з управління кризою", - сказав головний економіст Deutsche Bank в інтерв'ю газеті Die Welt.
На думку Т.Майєра, економічна ситуація в Греції стала загальноєвропейським коренем зла. "Якщо терміново не вирішити цю проблему, то Євросоюз чекає розвал. Грецька криза приведе до ослаблення єдиної євровалюти і виникнення гіперінфляції, що, власне, і спричинить саморозпад єврозони", - упевнений головний економіст Deutsche Bank. Крім того, з його точки зору, першими з корабля, що тоне, ЄС побіжать зовсім не економічно слабкі країни на зразок Португалії, Ірландії або Італії, а локомотиви економіки регіону, наприклад, - Німеччина.
Але експерт не заперечує важливості місії МВФ на глобальному рівні. "Якби МВФ не існував, нам варто б було його заснувати для того, щоб з його допомогою ефективніше подолати фінансову кризу. Проте проблеми, які є на глобальному рівні, є і на європейському рівні", - упевнений Т.Майєр.
У Єврокомісії про ініціативу головного економіста Deutsche Bank поки нічого невідомо, стверджує спікер ЄК в Брюсселі Амелія Торрес. Також в ЄК сподіваються, що Греція самостійно впорається зі своїми економічними проблемами. "Греції необхідно знизити свій бюджетний дефіцит до прийнятного рівня і одночасно реформувати систему державного бюджетного аудиту, а також систему звітності перед Єврокомісією", - відзначила А.Торрес.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас