ЗМІ розповіли, хто отримає акції "Русала" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ розповіли, хто отримає акції "Русала"

Енергетика
590
UC Rusal підбила підсумки IPO. Компанія була оцінена в $21 млрд і за продані 10,6% акцій отримала $2,24 млрд. Найбільшими інвесторами в UC Rusal стали ВЕБ і держфонд Libyan Investment Authority, що купили 3,15% і 1,43% акцій на $663 млн і $300 млн відповідно.
Попри високу вартість акцій, книга заявок за ціною розміщення перепідписана двічі, розповіли співробітники декількох банків, що проводили операцію, газеті "Ведомости". У результаті після IPO в UC Rusal з'явиться трохи більше 300 нових акціонерів. Виданню вже вдалось з'ясувати, хто отримає великі частки.
Заявки четвірки ключових інвесторів, з якими UC Rusal домовилася про участь в IPO до старту роуд-шоу, задоволені повністю, розповіли декілька джерел, близьких до UC Rusal. ВЕБ отримає 3,15% акцій на $663 млн, фонди NR Investments Натаніеля Ротшильда і Paulson & Co Джона Полсона - по 0,47% акцій на $100 млн кожен, компанії азіатського мільярдера Роберта Куока - 0,09% акцій на $20 млн. За умовами угоди з UC Rusal всі вони не мають права протягом шести місяців продавати куплені папери на біржі.
Виявилось, в операції є і п'ять якірних інвесторів, чиї імена та обсяги заявок під час заповнення книги служили приманкою для інших, розповіли декілька джерел, близьких до UC Rusal. Вони підписалися на акції вже після початку роуд-шоу (на певну суму - за підсумковою ціною розміщення) і, на відміну від ключових інвесторів, мають право на продаж акцій із старту торгів.
Номер один в цій п'ятірці - лівійський держфонд Libyan Investment Authority (LIA, за даними Platts, управляє активами більш ніж на $65 млрд), розповіли джерела, близькі до UC Rusal. Він купує близько 1,43% акцій UC Rusal на $300 млн і стане другим за розміром після ВЭБа міноритарним акціонером компанії. За словами одного з джерел, близьких до UC Rusal, рішення про купівлю паперів фондом приймалося з особистого схвалення сім'ї Каддафі (Муамар Каддафі де-факто керує країною), а переговори вів у тому числі і найбільший власник і гендиректор UC Rusal Олег Дерипаска. Представники самого фонду на запит не відповіли.
До п'ятірки якірних інвесторів також входить гонконзька Cheung Kong мільярдера Лі Цзячена (витратить $100 млн і купить 0,47% акцій), фонди Credit Suisse і Merrill Lynch (на користь клієнтів вклали приблизно по $20 млн кожен) і кіпрська Ronin Europe Ltd. Остання входить до групи Ronin Partners, створеної в 2008 р. вихідцями з Номос-банку. Вона отримає 0,3% акцій на $65 млн, папери отримувалися для клієнтів, пояснило близьке до Ronin джерело. Хто клієнти - він не розкриває. Одне з джерел, близьких до UC Rusal, вважає, що це можуть бути структури, пов'язані із співвласником банку і господарем групи "Ист" Олександром Несисом. Близьке до підприємця джерело запевняє, що це не так.
IPO UC Rusal привернув увагу й інших відомих покупців. Серед них американські Wellington Management, один з найбільших приватних інвестфондів світу (за оцінкою Hoovers, активи під його управлінням перевищують $50 млрд), і Batterymarch Financial Management, говорять джерела, близькі до UC Rusal. Обидва робили заявки приблизно на $100 млн, але вони задоволені приблизно на 75%. Також акціонерами UC Rusal стануть десятки дрібніших хедж-фондів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас