МФК продовжить викуповувати погані активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МФК продовжить викуповувати погані активи

Кредит&Депозит
813
Міжнародна фінансова корпорація (МФК) і Varde Partners інвестують до EUR450 млн. у викуп проблемних кредитів в Центральній і Східній Європі, у тому числі в Росії та Україні.
МФК і Varde Partners планують виводити непрацюючі активи з балансів банків, що дозволить кредитним організаціям продовжувати видавати нові кредити. Частка МФК в проекті складе до EUR100 млн.
На початку грудня минулого року керівник підрозділу МФК із фінансових ринків Центральної і Східної Європи Тімоті Краузе повідомляв, що корпорація на початку 2010 р. планує підписати угоду з двома західними керуючими компаніями, які спеціалізуються на викупі поганих активів банків. Вже тоді МФК розглядала можливість почати викуп проблемних активів в банків регіону ЦСЄ в 2010 р. на загальну суму близько EUR100 млн. При цьому сама корпорація не збиралася викуповувати проблемні борги в банків, а планувала лише фінансувати операції з їх викупу через професійні компанії.
На початку січня МФК, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і компанія CRG Capital створили перший фонд із викупу проблемних активів компаній Центральної і Східної Європи і вклали в нього EUR36 млн., плануючи надалі збільшити капітал фонду до EUR200 млн. Передбачається, що фонд інвестуватиме кошти в компанії, що постраждали від кризи. Якщо для партнерства з ЄБРР підприємство повинне мати аудит, підтверджений однією з аудиторських компаній "Великої четвірки", то CRG Capital таких вимог висувати не буде. Квоти інвестицій до України ще не визначені, але вони не перевищать 15% активів фонду (EUR30 млн.).
"У фокусі уваги будуть середні компанії з річним обігом близько EUR25 млн. в так званій "особливій ситуації". Наприклад, підприємство накопичило багато боргів, має операційні збитки, страждає від браку обігового капіталу, а кредитори вже не готові допомагати. В той же час основа бізнесу здорова і може бути відновлена. В першу чергу фонд реструктуруватиме заборгованість", - зазначав директор МФК із фінансових ринків Кенрой Дауєрс. За його словами, фонд відкритий для інвестицій у всі сектори, окрім суворо регульованих державою.
На думку експертів, це можуть бути підприємства машинобудівної, хімічної, харчової галузей. "Найбільший попит мають компанії, бізнес яких істотно корелює із загальною економічною ситуацією в країні. Це гарантує відновлення попиту на їх продукцію услід за зростанням ВВП. Це, зокрема, нафтогазовий сектор, електроенергетика, рітейл", - вважає аналітик Astrum Investment Management Ярослав Стецик.
Другий партнер МФК - компанія Varde - є лідером в сфері інвестицій в проблемні папери та активи, а також в різні дисконтовані зобов'язання, у тому числі непрацюючі і проблемні корпоративні, роздрібні та іпотечні кредити.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас