Уряд не віддає чуже — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд не віддає чуже

Казна та Політика
7320
Як стало відомо "Комерсант-Україна", в січні Міністерство фінансів дозволило Державній податковій адміністрації відшкодувати найменшу суму ПДВ за минулий рік. Підприємства можуть розраховувати лише на 1,3 млрд грн., тоді як в січні-листопаді 2009 року обсяг відшкодування ПДВ не опускався нижче 2 млрд грн. Експерти пояснюють скорочення повернення ПДВ тим, що Мінфін не може покрити дефіцит бюджету випуском держоблігацій за умов відсутності закону про держбюджет на 2010 рік.
Підприємцям не варто розраховувати на збільшення сум бюджетного відшкодування ПДВ в 2010 році. Як розповіли в Державній податковій адміністрації (ДПАУ), їм доручили повернути в січні податок тільки на 1,3 млрд грн., що більш ніж на 1 млрд грн. менше від обсягу відшкодування ПДВ в січні минулого року. До того ж це рекордно низький обсяг порівняно з даними січня-листопада 2009 року, оприлюднений Держказначейством.
Суми повернення ПДВ за цей період не опускалися нижче 2 млрд грн. (див. довідку): найменша сума відшкодування податку зафіксована в жовтні 2009 року - 2,01 млрд грн., найбільша, - у вересні - 7,12 млрд грн. Дані про повернення податку в грудні поки що не оприлюднено, але в секретаріаті президента (СП) стверджують, що план на 36,52 млрд грн. не був виконаний на 1,98 млрд грн. З врахуванням виплати в січні-листопаді 33,26 млрд грн. в грудні підприємства отримали 1,28 млрд грн. У ДПАУ неофіційно підтвердили правильність цих розрахунків.
Зменшення плану в січні підтверджує намір Кабміну скоротити в 2010 році відшкодування ПДВ майже в два рази - в проекті бюджету передбачено відшкодування всього 20,9 млрд грн. При цьому за 2009 рік суми ПДВ, заявлені до відшкодування, в перевірках збільшилися на 9,1 млрд грн., з них прострочені суми - на 3,3 млрд грн., підрахували економісти СП. Зростання боргу пояснюється падінням доходів бюджету.
Затягування відшкодування ПДВ - найбільш використовуваний і простий спосіб збільшення бюджетних доходів - став особливо актуальним за відсутності закону "Про держбюджет на 2010 рік". В цьому випадку ст. 46 Бюджетного кодексу дозволяє фінансувати щомісячно лише 1/12 від витрат 2009 року. За інформацією СП, Кабмін не може витратити в січні із загального фонду більше 16,2 млрд грн. "Виходячи з обсягів витрат соціального характеру в листопаді, коли вже діяли нові розміри соцстандартів, витрати лише із захищених статей оцінюються майже в 15,5 млрд грн., а з врахуванням витрат на вибори президента - 16 млрд грн.", - повідомили в п'ятницю в СП.
Виходячи з даних про доходи держбюджету за 18 днів січня, в СП спрогнозували місячні надходження у розмірі 10-11 млрд грн. Джерела у фіскальних органах повідомили, що тимчасовий розклад Мінфіну на січень передбачає для ДПАУ план у розмірі 7,2 млрд грн. (без врахування відшкодування ПДВ), для Держмитниці - 5 млрд грн. У січні минулого року для них ставили майже ідентичні завдання - в сумі їх доходи не перевищили 10 млрд грн. "Невідшкодування ПДВ - найбільш ефективний спосіб зберегти кошти бюджету, оскільки по Бюджетному кодексу зараз заборонено фінансувати дефіцит за рахунок випуску ОВДП. Тому Кабмін і економить", - сказав економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован.
За словами директора департаменту податкової політики Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артема Рудика, окрім затримки відшкодування ПДВ, уряд може задіювати ще низку можливостей для збільшення доходів і недопущення зриву графіка соціальних виплат. Зокрема, можна відшкодувати ПДВ в рахунок проведення авансових платежів із податку на прибуток або за допомогою податкових роз'яснень по-новому почати інтерпретувати закони.
Проблемою буде і те, що останній день січня для сплати податків припадає на неділю, а тому компанії можуть заплатити їх в понеділок 1 лютого. "ДПАУ почне активно 'обробляти' платників, аби вони заплатили на один-два дні раніше. Часто підприємства не хочуть йти на конфлікт з податковими органами і поступаються, аби уникнути нових перевірок або причіпок до звітності", - відзначив Рудик.
Динаміка сум відшкодування ПДВ в 2009 році, млрд грн
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас