Експерт: Найближчим часом група "Приват" зупинить підприємства "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Найближчим часом група "Приват" зупинить підприємства "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина"

Енергетика
2167
Найближчим часом група "Приват", що контролює "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірна) і "Галичина" (Дрогобич) зупинить ці два НПЗ через їхню збитковість, вважає колишній голова правління "Галичини" і екс-директор нафтогазового департаменту Мінпаленерго Леонід Косянчук.
"Після одержання доступу до "Укртатнафти" два старі НПЗ у Західній Україні втрачають для оператора будь-яке значення, - говорить спеціаліст. - Сьогодні в них потрібно вкласти приблизно стільки ж, скільки вони коштують на ринку, тобто майже 500 млн. дол., тоді як в "Укртатнафту" можна майже нічого не вкладати і задовольняти всі потреби в поставках палива", - пояснив він.
За словами директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, відсутність достатніх капіталовкладень зробила їх найбільш відсталими у вітчизняній нафтопереробній галузі. Заводи не можуть переробляти практично нічого, крім нафти з українських родовищ, оскільки використання будь-якого більш сірчистого сорту нафтосировини, наприклад, російського Urals, одразу спричиняє наднормативне перевищення частки сірки в дизпаливі, пояснив експерт.
"2009 року заводи задовольнялися місцевою нафтою, в результаті чого Надвірнянський НПЗ було завантажено на 5,9%, Дрогобицький - на 16,2%. Навряд чи є сенс детальніше говорити про виробничий аспект", - відзначив Куюн.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас