Експерт: Економічне зростання не є гарантією соціальної безпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Економічне зростання не є гарантією соціальної безпеки

443
Значні масштаби і глибина бідності, маргіналізація багатьох верств населення, соціальна ізоляція та незгуртованість не будуть подолані і не самоусунуться лише за умов позитивної економічної динаміки. Про це заявив доктор економічних наук Анатолій Колот.
За словами науковця, поширена думка, що економічне зростання автоматично створює передумови і можливості для розв’язання наявних проблем у царині соціального розвитку, є хибною.
"На заваді формуванню цивілізованої моделі соціального розвитку є міф про те, що соціальна політика має бути похідною від економічної. Така другорядність, що дотепер мала місце, не випадкова, а є продовженням сприйняття людини лише як працівника, реалізація здібностей і самореалізація якого можливі лише на виробництві", - відзначає він.
Науковець зауважує, що загальна економізація політики, що була характерною і великою мірою виправданою в доіндустріальному та індустріальному суспільстві для держави соціального типу вже неприйнятна. В суспільстві, в якому людина розглядається не лише як чинник, а як головна цінність, економічна політика має розглядатися виключно як складова соціальної політики, а не навпаки, переконаний експерт.
"Тонни, метри, кілометри, обсяги видобування тощо мають бути за структурою, якістю, кількістю такими і тільки такими, як це випливає із соціальних потреб суспільства. Реальність же є такою, що при опрацюванні соціально-економічних рішень на всіх рівнях (починаючи з державного) на "виході" маємо, як правило, окремо суто економічні і суто соціальні заходи. При цьому в реальних розрахунках вплив соціальних чинників на економічну динаміку до уваги майже не береться", - констатує експерт.
За його словами, в українському соціумі поширеною залишається думка, що природа соціальної політики пов’язана передусім із тим, що суспільство складається з економічно сильних та економічно слабких індивідів, а інститутом, який має підтримувати слабких, створюючи умови для реалізації принципу соціальної справедливості, якраз і є соціальна політика.
"Таке трактування є звуженим, неповним і шкідливим. Це призводить до ототожнення соціальної політики із соціальним захистом або соціальним забезпеченням", - пояснює Колот, акцентуючи, що основою соціальної політики та соціального розвитку є саме соціально-трудова політика, відтак соціальна політика стосується всього соціуму.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас