Мер програв президентські вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мер програв президентські вибори

Казна та Політика
5772
Парламентарі готуються відправити столичного мера Леоніда Черновецького і Київраду на дострокові вибори, які можуть відбутися 30 травня ц.р. Вірогідність такого розвитку подій зросла в останні дні: якщо раніше з такою ініціативою виступав лише спікер Володимир Литвин і члени БЮТ, то зараз ініціативу коаліції можуть підтримати регіонали, розчаровані результатом їхнього кандидата в президенти, отриманим в столиці.
Голосування в Раді з питання призначення позачергових виборів мера Києва намічено на 9 лютого ц.р. - на другий день після другого туру обрання президента країни. Про це повідомив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування порушень Конституції і законів чиновниками Київської міськдержадміністрації і міськради Кирило Куликов (фракція НУ-НС). "Ми розраховуємо, що голосів вистачить навіть без участі Партії регіонів", - заявив парламентар.
Втім, зовсім не факт, що регіонали залишаться осторонь цього процесу. Їх участь в організації дострокових виборів мера Києва залежатиме від результатів, які отримає Віктор Янукович у другому турі президентських виборів, намічених на сьоме лютого ц.р.
Річ у тім, що виборча кампанія Януковича в столиці тісно зав'язана на людях, близьких до столичного градоначальника. Київський виборчий штаб лідера регіоналів очолюють співголова Блоку Леоніда Черновецького в Київраді Алла Шлапак і заступник мера Віктор Сивець. Тому до першого туру президентських виборів про похолодання в політичних стосунках між мером і регіоналами не йшлося. Але після закінчення підрахунку голосів пристрасті розжарилися - в Партії регіонів незадоволені результатами першого туру виборів у Києві: Віктор Янукович став третім з 15,91% голосів замість обіцяних керівниками його штабу 30%. За словами одного із заступників Віктора Януковича по партії, регіонали не змінюватимуть до другого туру керівників київського штабу, але вселять їм необхідність активізуватися іншими методами - за допомогою загрози підтримати дострокові перевибори столичної влади. Вчора один з публічних лідерів регіоналів Ганна Герман заявила про необхідність отримати відповідь на питання, "чому Київ цієї зими перебуває в такому поганому стані". А кажучи про Черновецького, регіонал відзначила, що він "як людина віруюча має повторювати собі слова зі Святого писання про те, що по справах твоїх судитимуть тебе".
Свідченням тому, що слова можуть стати справами, стало вчорашнє голосування в парламенті. Конституційною більшістю 354 голоси (в т.ч. 137 з 172 можливих голосами членів фракції Партії регіонів) депутати прийняли в першому читанні законопроект, що подовжує до 19 липня роботу Тимчасової слідчої комісії Ради з розслідування дій чиновників КМДА і Київради. Звіти про роботу комісії направлять президентові, Кабміну і правоохоронцям. Рахунковій палаті до 20 лютого належить перевірити виконання Києвом бюджетного і податкового законодавства. Кабміну доручено на спеціальному засіданні розглянути ситуацію в столиці.
Уряд відреагував блискавично: МінЖКГ тут же запропонувало Кабміну перевірити виконання столичною владою закону "Про благоустрій населених пунктів" і змусити київські ЖЕКи перерахувати тарифи на комунальні послуги у зв'язку з тим, що послуги з прибирання снігу на вулицях не надавалися. Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко заявив, що з 17 грудня 2009 р. по 14 січня 2010-го в травмпункти Києва звернулися майже 5,5 тис. осіб, що отримали травми на обмерзлих дорогах і тротуарах. У зв'язку з цим міністерство розробило форму акту претензій за неналежне надання або ненадання послуг з утримання будинків і прибудинкових територій, а Держжитлокомунінспекція надасть киянам методичну і юридичну допомогу для оформлення перерахунків з оплати за комуналку.
Прибічники Юлії Тимошенко переконані, що перевибори мера Києва і депутатів Київради будуть призначені в один день з іншими місцевими виборами (30 травня ц.р.) - навіть без допомоги регіоналів. Втім, прибічники Віктора Януковича зовсім не мають наміру віддавати цей козир у руки своєму головному конкурентові - БЮТ.
Поповнити свою фракцію в Київраді планує спікер Ради Володимир Литвин, який, як кажуть в кулуарах парламенту, після 2,35%, отриманих на виборах президента, у пошуках запасного аеродрому зупинив свій погляд на кріслі градоначальника столиці. В той же час, незважаючи на бажання Володимира Литвина провести дострокові вибори в Києві, його фракція в міськраді входить до неформальної коаліції з Блоком Черновецького.
Конкуренцію спікерові може скласти Сергій Тігіпко, що зайняв третє місце в першому турі президентських виборів, - рекомендацію взяти участь в ще одній виборчій кампанії екс-банкір отримав від керівника фракції НУ-НС в Раді Миколи Мартиненка. Традиційно братиме участь у виборах Віталій Кличко.
Втім, парламенту до 30 травня ще належить ухвалити закон про вибори мерів в два тури, який лобіюють бютівці. "Юлія Тимошенко наполягатиме на позачергових виборах мера Києва, а Віктор Янукович планує зміцнити свої позиції в столиці іншими методами", - сказав "і" депутат від БЮТ Володимир Бондаренко. За його словами, столичний мер в планах Віктора Януковича буде лише ширмою, тоді як заступники міського голови орієнтуватимуться на лідера ПР. "Сьогодні з регіоналами працюють заступники Черновецького - Микола Журавський, Віктор Сивець, міцні позиції деяких лідерів ПР в комунальному енергетичному комплексі", - відзначив Бондаренко. Словом, кампанія обіцяє бути захоплюючою.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас