Nord Stream готовий до переговорів про кредити для другої гілки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Nord Stream готовий до переговорів про кредити для другої гілки

Енергетика
274
Банки різних країн виявляють підвищену увагу до фінансування газопроводу Nord Stream. Як розповів голова правління компанії Wintershall Райнер Зеле, обсяги запропонованих банками кредитних ресурсів для прокладання дном Балтійського моря першої гілки газогону перевищили потреби російсько-німецько-нідерландського консорціуму.
Тому одразу після завершення переговорів, котрі наразі тривають, зареєстрований в Швейцарії консорціум почне домовлятися з банками про кредитування вже другої гілки Nord Stream, заявив голова однієї з двох німецьких фірм, що беруть участь в проекті.
Райнер Зеле сподівається, що договори про фінансування першої гілки будуть укладені протягом першого півріччя, повідомляє агентство Reuters. Раніше виконавчий директор консорціуму Nord Stream Маттіас Варніг в бесіді з економічним журналом Euro говорив про те, що переговори з банками з приводу першої черги газопроводу завершаться вже на початку нинішнього року. Він також назвав конкретну кількість кредиторів першої гілки: 27 банків.
Загальна вартість прокладання підводного газопроводу між Росією і Німеччиною зараз оцінюється в 7,4 мільярда євро. 70 відсотків цієї суми будуть позиковими, 30 відсотків внесуть засновники консорціуму. Це разом з російським Газпромом, частка якого становить 51 відсоток, німецькі компанії Wintershall (стовідсоткова дочка концерну BASF) і E.ON, на частку яких припадає по 20 відсотків, а також нідерландська Gasunie, що контролює 9 відсотків.
Райнер Зеле переконаний, що не вистачає ще остаточного дозволу Фінляндії на прокладання, але його буде отримано своєчасно, так що спорудження газогону зможе початися, як і планувалося, в першій половині квітня. Відповідно, газ по новому транспортному коридору вперше надійде з Росії в кінці 2011 року. Сумарна потужність двох гілок Nord Stream, які запрацюють в 2012 році, складе 55 мільярдів кубометрів на рік. Це більше половини річного споживання газу в Німеччині.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас