Світу не вистачає грошей на відновлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світу не вистачає грошей на відновлення

Валюта
1258
Так вважають у Світовому банку.
Світовий банк (СБ) представив дослідження "Перспективи світової економіки на 2010 рік", згідно з яким в 2010 р. сукупний світовий валовий продукт збільшиться на 2,7%, а в 2011 р. - на 3,2%, тоді як в 2009 р. світова економіка зменшилась на 2,2%.
Втім, це середня температура по палаті. У розвинених країнах в 2010 р. економіка зросте лише на 1,8%, а в 2011 р. - на 2,3%, після падіння в 2009 р. на 3,3%. У той же час економіки країн, що розвиваються, в 2010 р. впевнено зростуть у середньому на 5,2%, а в 2011 р. - на 5,8%, тоді як в кризовому 2009 р. їх зростання склало тільки 1,2%.
Економісти Світового банку зазначають, що для відшкодування втрат від кризи світовій економіці буде потрібно кілька років. Відновлення світової економіки в 2010 р. буде сповільнюватися в міру ослаблення впливу заходів бюджетного стимулювання. На фінансових ринках усе ще зберігається нестабільність, а попит приватного сектора залишається слабким на фоні високого рівня безробіття.
На тлі невпевненості очікується, що ціни на нафту в цілому залишатимуться стабільними, досягши в середньому приблизно $76 за барель; ціни на інші сировинні товари, як очікується, підвищаться в середньому лише на 3% на рік протягом 2010-го і 2011 р. При цьому обсяг світової торгівлі, який у 2009 р. впав на 14,4%, в 2010 р. збільшиться на 4,3%, а в 2011 р. - на 6,2%.
"На жаль, не можна очікувати швидкого відновлення після такої глибокої і важкої кризи, оскільки для відновлення економіки і робочих місць будуть потрібні довгі роки. Вплив на бідне населення буде досить відчутним.
Найбіднішим країнам, які покладаються на гранти або пільгове кредитування, можуть знадобитися додаткові фінансові кошти в розмірі від $35 млрд. до $50 млрд. тільки для того, щоб підтримувати фінансування соціальних програм на докризовому рівні", - говорить головний економіст Світового банку, старший віце-президент, що очолює управління з економіки розвитку, Джастін Лін. За оцінками СБ, у 2010 р. внаслідок кризи кількість людей, які живуть в умовах крайньої бідності (менш ніж на $1,25 на день), зросте приблизно на 64 млн.
Світовий банк вважає, що наслідки кризи призведуть до зміни моделі фінансування та економічного зростання протягом найближчих 10 років. Економісти банку вважають, що протягом наступних 5-10 років зниження схильності до ризику, проведення більш розумних заходів регулювання та необхідність скорочення деяких ризикових видів кредитування, характерних для періоду економічного буму, що передує кризі, приведуть до дефіциту капіталу і до збільшення його вартості для країн, що розвиваються.
"У міру ускладнення умов на міжнародних фінансових ринках підприємства в країнах, що розвиваються, зіткнуться зі зростанням вартості запозичень, зниженням обсягів кредитування та скороченням потоків міжнародного капіталу.
У результаті протягом наступних п'яти-семи років середнє економічне зростання в країнах, що розвиваються, може виявитися на 0,2-0,7% нижчим, ніж воно могло бути при збереженні надлишкового та недорогого фінансування, як в період економічного буму", - говорить провідний автор доповіді Ендрю Бернс.
Брак прямих іноземних інвестицій (ПІІ) буде відчуватися в меншій мірі, ніж дефіцит боргового капіталу. Разом з тим головні компанії, зіткнувшись зі зростанням вартості капіталу, будуть змушені скорочувати фінансування окремих товарів.
У результаті потоки ПІІ зменшаться з недавнього пікового рівня 3,9% ВВП країн, що спостерігався у 2007 р. до 2,8-3% у середньостроковій перспективі. Наслідки такого скорочення можуть бути серйозними, враховуючи, що на частку ПІІ припадає не менше 20% сукупних інвестицій у країни Африки на південь від Сахари, Європи і Центральної Азії та Латинської Америки.
При цьому Світовий банк рекомендує країнам, що розвиваються, знижувати вартість внутрішніх запозичень для стимулювання економічного зростання. "Хоча такі країни не зможуть уникнути ускладнення умов на міжнародних фінансових ринках, вони можуть і повинні знижувати вартість внутрішніх запозичень і стимулювати розвиток внутрішніх ринків капіталу шляхом розширення регіональних фінансових центрів, підвищення конкуренції та регулювання банківського сектора в своїх країнах.
Незважаючи на те, що такі заходи принесуть результати не відразу, вони будуть сприяти розширенню доступу до капіталу і допоможуть країнам, що розвиваються, повернутися на траєкторію більш високих темпів економічного зростання, від якої вони відхилилися в результаті кризи", - стверджує директор групи прогнозування Світового банку Ханс Тіммер.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас