Банк Росії проводить експеримент із нанесення спеціального лаку на 100-рублеві банкноти для їх захисту від бруду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Росії проводить експеримент із нанесення спеціального лаку на 100-рублеві банкноти для їх захисту від бруду

Казна та Політика
542
Банк Росії проводить експеримент із нанесення спеціального лаку на 100-рублеві банкноти для їх захисту від бруду. Про це повідомив начальник управління грошових знаків і профілактики фальшивомонетництва департаменту готівкового грошового обігу Банку Росії Володимир Фіногенов.
Експеримент почався біля року тому в Єкатеринбурзі, Татарстані і Новосибірську. Він пояснив, що нанесення спеціального лаку на банкноту дозволить захистити банкноту від забруднення, збільшити термін її обігу на 1,5-2 роки. Зараз термін обігу 100-рублевої банкноти становить біля двох років, потім банкноти зношуються, частенько через забруднення, стають неплатоспроможними.
За словами В.Фіногенова, "зараз в деяких регіонах тестуються 100-рублеві банкноти, і ніхто доки навіть не помітив, що на них нанесений спецлак". Вартість виробництва банкноти при нанесенні лаку збільшується приблизно на 10 відсотків, але при цьому також збільшується термін її використання.
В.Фіногенов пояснив, що доки рано говорити, чи використовуватиметься спеціальний лак, який зараз тестується на банкнотах, або будуть продовжені пошуки оптимального складу. "До середини поточного року всі тестовані банкноти повернутися до нас, і ми проводитиме дослідження - наскільки лакове покриття захистило банкноти від забруднення", - сказав він.
В.Фіногенов пояснив, що в країнах Євросоюзу пошуки спеціального захисного лаку проходили протягом чотирьох років і було випробувано біля 20 видів лаків.
За проведеним Банком Росії опитуванням, біля 79 відсотків респондентів вважають 100-рублеву банкноту найбільш необхідною для повсякденних витрат.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас