Ринки починають надуватись бульбашками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки починають надуватись бульбашками

Фондовий ринок
3024
Міжнародний валютний фонд не відкидає можливості другої хвилі глобального економічного спаду. Підвищений ризик для світової економіки несуть зараз дешеві гроші, котрі заливають зараз ринки, що розвиваються. Це загрожує утворенням на них нових бульбашок, які в будь-який момент знову можуть луснути.
Золото має розплавитись
Зараз нова бульбашка на ринку нерухомості малоймовірна через стагнацію кредитування. Головна небезпека надмірного зростання зберігається для сировинних ринків. І, перш за все, для ринку золота. У 2009 році під впливом ослаблення долара і побоювань інфляції в США через безпрецедентні фіскальні та монетарні стимули американського уряду, жовтий метал стрімко дорожчав. З початку минулого року ціна на золото підскочила більш ніж на 30%, подолавши в грудні бар'єр $1200 за унцію. Середня ж ціна цього дорогоцінного металу в минулому році склала $972 за унцію (за прогнозу $881).
Динаміка цін на благородний метал в нинішньому році може бути ще більш стрімкою. "Всі опитані експерти прогнозують, що цього року ціна на золото знову поб'є всі рекорди", - йдеться в повідомленні Лондонської асоціації ринку дорогоцінних металів (LBMA). За даними дослідження LBMA, середня ціна на цей метал може збільшитися в 2010 році на 23% у порівнянні з минулим роком і скласти $1199 за унцію. Але і це ще не межа. Зокрема, аналітики американського банку Morgan Stanley вважають, що ціни на золото сягнуть у 2010 році рівня $1,3 тис. за унцію.
Однак далеко не всі експерти поділяють думку про прийдешнє подорожчання золота, вважаючи цей ринок уже перегрітим. "Те що відбувається на ринку золота - надування вкрай нестабільної бульбашки, яка рано чи пізно лусне", - запевняє професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні. За його словами, лише повернення у світову економіку високої інфляції здатне викликати здорове зростання цін на золото. Поки ж зростання цін не поновлюється, золото дорожчає внаслідок спекуляцій.
Такої думки дотримуються й аналітики данського Saxo Bank. Вони прогнозують, що вже в 2010 році світові ціни на золото впадуть до $870 за тройську унцію. На думку аналітиків банку, зміцнення американського долара, яке почнеться в поточному році, викличе потужну корекцію цін на золото і завдасть болючого удару по інвесторах, що спекулюють на зростанні котирувань цього дорогоцінного металу. Така перспектива не дуже радісна і для приватних інвесторів, які з ентузіазмом скуповували золото в 2009 році, причому за традицією - на піку його зростання. У явному програші можуть залишитися і ті, хто обрав золото як інструмент збереження заощаджень в короткостроковій перспективі. Тому експерти радять робити "довгі" вкладення в жовтий метал - на три-п'ять років. Адже в довгостроковій перспективі золото знову дорожчатиме. За прогнозами Saxo Bank, до 2014 року світові ціни не тільки повернуться на поточний рівень, але і досягнуть позначки $1,5 тис. за унцію.
Явні ознаки утворення бульбашки також видно на ринку кольорових металів (мідь, цинк, нікель, алюміній) і товарно-сировинному (цукор, нафта, бавовна). Величезні обсяги ліквідності, вкинуті у світову економіку, призвели до зростання вартості ключових активів в умовах обмежених можливостей для інвестування. Індекс S & P GSCI, до розрахунку якого входять ціни 24 видів сировини, виріс в 2009 році на 48%.
Протягом минулого року біржові ціни на всі кольорові метали піднялися більш ніж удвічі в порівнянні з кризовими. Популярність кольорових металів, вкладення в які за стабільністю і прибутковістю випередили цінні папери і валюту, залучила на ринок великих інвесторів і спекулянтів. Як оцінили фахівці Barclays Capital, за підсумками минулого року обсяг інвестицій в сировинні товари досяг рекордних $60 млрд.
Проте експерти припускають, що в умовах майбутнього скорочення грошово-кредитних та податкових стимулів в економіках надмірно роздуті ринки можуть різко обвалитися, що призведе до відтоку інвесторів, які перекинуться в інші сектори.
Нафта впаде в четвертому кварталі
Чергова бульбашка почала надуватися і на ринку нафти, однак здулась, не досягши критичної точки. Нагадаємо, влітку 2008 року ціни на нафту досягли максимуму, пробивши рівень $145 за барель, а потім знизились до $33. Наприкінці минулого - початку нинішнього року ціни на чорне золото знову підходили до рекордного рівня $80 за барель. Хоча економісти зазначали, що нафта дорожчала всупереч об'єктивному зменшенню попиту, викликаному спадом промисловості. Причиною для зростання цін стало відновлення активних спекуляцій чорним золотом, кошти для яких забезпечили державні вливання у фінансовий сектор.
У середньостроковій і довгостроковій перспективі аналітики пророкують помірне зростання цін на нафту, проте переконані, що нафтова бульбашка не буде небезпечною. Один з найбільших інвестиційних банків США Goldman Sachs прогнозує середню ціну на нафту на рівні $90 за барель в 2010 році і $110 в 2011-му. Аналітики Bank of America-Merrill Lynch, на відміну від Goldman Sachs, вважають, що ціни на нафту досягнуть рівня $100 за барель раніше, вже до кінця 2010 року.
Європейські експерти у своїх прогнозах поміркованіші від американських колег. За припущеннями фахівців Deutsche Bank, середня ціна на американську нафту складе $65 за барель цього року. Водночас аналітики однієї з провідних британських консалтингових компаній з економічних досліджень Capital Economics прогнозують падіння ціни в четвертому кварталі цього року до $50 за барель.
157% на фондовому ринку
Симптоми виникнення бульбашок експерти бачать і на біржових ринках. Повний занепад, що панував на світових фондових майданчиках на початку 2009 року, в березні змінився оптимізмом, що продовжував панувати аж до кінця року. У результаті з березня по грудень 2009-го індекс Dow Jones виріс на більш ніж 60%, S & P 500 - на 75%. Показники зростання на ринках, що розвиваються, і зовсім побили всі рекорди. За попередніми даними Emerging Portfolio Fund Research (EPFR), надходження коштів у фонди, що інвестують в акції emerging markets, в 2009 році склало рекордні $64,5 млрд., в облігації - більше $8 млрд. "Ціни на ризикові активи зростають занадто сильно, занадто рано і дуже швидко в порівнянні з темпами поліпшення фундаментальних економічних чинників", - зазначає Нуріель Рубіні.
Одним з найбільш ймовірних кандидатів, що ризикують надути бульбашки, причому не тільки на ринках акцій, але також нерухомості і сировини, - є Китай, який активно ініціював програми стимулювання економіки. З вересня 2008 року Пекін зменшував відсоткові ставки п'ять разів, що призвело до видачі в 2009 році рекордної кількості кредитів на суму понад $1,3 трлн. Збільшення обсягів кредитування викликало збільшення внутрішніх витрат у Китаї на тлі скорочення світового попиту на китайський експорт та відновлення економічного зростання в країні. Приплив кредитних коштів призвів до підвищення фондового індексу Shanghai Composite на 83% з початку року.
"Потенційний ризик полягає в тому, що більша частина ліквідності йде на ринки активів. Тому виникають мильні бульбашки на ринках сировини, акцій і нерухомості", - констатував віце-президент Bank of China Чжу Мінь.
Однак, щоб запобігти можливим негативним наслідкам, Китай вже зважився на непопулярні заходи. Центробанк Піднебесної підняв базову норму обов'язкових резервів для банків на 50 базових пунктів (нові ставки набули чинності 18 січня). Зазвичай норма відрахувань у резерви збільшується, якщо Центробанк хоче попередити фінансистів про можливий перегрів економіки і знизити рівень ліквідності в банківському секторі. Так, аналітики, опитані агентством Reuters, вважають, що нова ініціатива дозволить вилучити з економіки від 200 до 300 млрд. юанів ($29-44 млрд.), проте для її стабільного розвитку з економіки потрібно вилучити 700-800 млрд. юанів.
Не менш стрімко зростали і фондові індекси інших країн, що розвиваються. "З лютого-березня по грудень 2009 року бразильський фондовий ринок виріс на 87,7%, український - 157% (індекс ПФТС), російський - 263% (індекс РТС), індійський - 201%. На нашу думку, на українському, індійському і особливо російському фондовому ринках з'явилися однозначні ознаки бульбашок. Такі результати можуть призвести до обвалу цих фондових ринків, що загрожує початком нової хвилі кризи в цих країнах. Зростання активів emerging markets на 200-250% за 10 місяців в умовах незначного відновлення промислового виробництва і ВВП недоречне. Вкладення в такі ринки дуже ризиковані", - констатує Микола Івченко.
Зростання на фондових ринках дає можливість ризиковим громадянам заробити, вкладаючи кошти в інвестфонди або граючи на фондовому ринку самостійно. Головне - вчасно вилучити кошти перед різким обвалом.
Хоча деякі експерти запевняють, що приводів для паніки поки немає. "Багато країн, що розвиваються, пройшли через кризу з невеликими втратами, або навіть поліпшивши свої економічні позиції. У той же час ліквідність фінансових ринків emerging markets нижча від західних, що призводить до їх високої волатильності. Тобто на початку кризи активи emerging markets падали в ціні стрімкіше від західних , але й відновлення їх також відбувається швидше", - пояснює запаморочливе зростання фондових індексів Сергій Невмержицький.
На думку Фредеріка Мишкіна, професора Колумбійського університету, нинішні бульбашки, що надуваються на окремих ринках, менш небезпечні, ніж ті, які утворювались перед початком першої хвилі глобальної кризи.
"Формування нинішніх бульбашок не супроводжується циклічним наростанням кредитування під заставу активів, котрі дорожчають. За відсутності кредитного буму вибух бульбашок не паралізує фінансову систему, а значить, завдає набагато менших збитків", - пояснює він.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас