Прем'єр-міністр вимагає від "АрселорМіттал-Кривий Ріг" радикального підвищення зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр-міністр вимагає від "АрселорМіттал-Кривий Ріг" радикального підвищення зарплат

722
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відвідала найбільший меткомбінат України - ВАТ "АрселорМіттал-Кривий Ріг" (до 2006 року "Криворіжсталь"). Під час зустрічі з керівництвом, профспілками і співробітниками підприємства вона зажадала від власника комбінату - найбільшої в світі сталеливарної компанії ArcelorMittal підвищити зарплату на 25% з 1 січня поточного року. "Я поставила дуже жорстку вимогу, і ця вимога буде проконтрольована мною до моменту її реалізації", - заявила пані Тимошенко. За її словами, у випадку якщо вимога не буде виконана, то Кабінет міністрів позбавить "АрселорМіттал-Кривий Ріг" пільг, які мають підприємства гірничо-металургійного комплексу (ГМК).
Нагадаємо, уряд ввів пільги для підприємств ГМК в листопаді 2008 року, коли у зв'язку з падінням світового попиту на метал в Україні була зупинена половина доменних печей, 2/3 сталеплавильних агрегатів, частина гірничо-збагачувальних комбінатів і всі феросплавні заводи. Аби підтримати їх, Кабмін надав їм пільгові ціни на газ, електроенергію і залізничні вантажні перевезення. За даними "АрселорМіттал-Кривий Ріг", завдяки цьому підприємство лише в 2009 році заощадило близько 182 млн грн.
В 2009 році "АрселорМіттал-Кривий Ріг" знизив виплавку сталі на 18,9%, до 5,05 млн т, чавуну - на 21,6%, до 4,42 млн т, виробництво готового прокату - на 20%, до 4,49 млн т. У січні-вересні виручка склала 20,12 млрд грн., чистий прибуток - 4,47 млрд грн.
В "АрселорМіттал-Кривий Ріг" вчора повідомили, що керівництво підприємства вже почало переговори з профспілками з питання внесення змін до Колективного трудового договору в частині підвищення зарплат. В той же час в компанії зазначили, що середня зарплата "АрселорМіттал-Кривий Ріг" є найвищою в галузі - 3,5 тис. грн. при 3,1 тис. грн. в середньому по галузі. Не дивлячись на це, профспілки підприємства вимагають підвищити зарплату в 2010 році на 23%.
На думку аналітика ІК Foyil Securities Ukraine Ісмаїла Сафаралієва, попри те, що надані пільги є важливими для "АрселорМіттал-Кривий Ріг", підвищення зарплат на 25% навряд чи станеться. "Заява Юлії Тимошенко - популістський крок, покликаний завоювати голоси металургів в другому турі президентських виборів, - погоджується аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Іван Харчук. За оцінкою аналітика ІК Dragon Capital Сергія Гайди, введені урядом пільги для підприємств ГМК складають не більше 1-2% у собівартості готової продукції. "Зарплата займає близько 6-7% собівартості. Тому якщо підрахувати економічний ефект від позбавлення пільг і порівняти його з підвищенням зарплат на 25%, то останнє буде дуже важким кроком", - говорить Іван Харчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас