Ринок акцій РФ в четвер упав другий день поспіль слідом за США на слабкій статистиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ в четвер упав другий день поспіль слідом за США на слабкій статистиці

Фондовий ринок
135
Ринок акцій РФ в четвер упав другий день поспіль слідом за Європою і США на слабкій американській статистиці, непоганий звіт банку Goldman Sachs не зміг викликати оптимізму; індекс ММВБ скотився в район 1430 пунктів.
За підсумками торгів індекс ММВБ, що перевищував при відкритті сесії 1470 пунктів, впав до 1435,9 пункту (-1,73%), індекс РТС знизився до 1530,29 пункту (-1,71%); основні "фішки" на біржах подешевшали на 0,7-3,9%.
Ф'ючерс на індекс РТС перевищив базовий актив всього на 6,6 пункту, що говорить про нейтральні чекання гравців.
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-1,7% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-0,7%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-1,6%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (-0,9%), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (-1,5%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-3% і -3,4% у РТС), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-1,1%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-2,2%), "Полюс Золота" (РТС: PLZL) (-2,6%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (-1,6%).
Найбільших втрат зазнали доларові ціни акцій на біржі РТС через зростання долара (євро відкотився до $1,405).
На світових фондових майданчиках до вечора четверга зниження посилилося: європейський індекс FTSE впав на 0,9%, в США індекси просіли на 0,5-1,2%.
Вийшов звіт американського банку Goldman Sachs, що перевищив чекання: банк за підсумками четвертого кварталу 2009 року отримав чистий прибуток у розмірі $4,95 млрд, або $8,2 на акцію, експерти чекали прибуток на рівні $5,18 на акцію. Виручка Goldman Sachs виявилася трохи меншою від очікувань - $9,62 млрд, тоді як експерти прогнозували в середньому $9,65 млрд.
Чистий прибуток Goldman Sachs за підсумками всього 2009 року досяг $13,39 млрд, або $22,13 на акцію, в порівнянні з $4,47 на акцію роком раніше.
Тим часом цей позитив був зведений нанівець статистикою з ринку праці США: число заявок на допомогу з безробіття минулого тижня зросло на 36 тис. (до 482 тис., максимумів за два місяці) при прогнозах зниження на 4 тис.
Крім того, значення індексу виробничої активності Філадельфії в січні знизилося значніше, ніж чекали експерти (показник впав до 15,2 пункту з 22,5 пункту місяцем раніше, очікувалося зниження до 18 пунктів).
На цьому фоні залишилося непоміченим зростання грудневого індексу випереджаючих економічних показників Conference Board на максимальних за три місяці 1,1% при прогнозах зростання на 0,7%.
Нафта впала в район $77 за барель WTI на побоюваннях сповільнення економічного зростання в Китаї та зміцненні долара США. Березневий ф'ючерсний контракт на нафту марки WTI коштував $77,4 за барель (-0,4%), напередодні ціна впала на $1,58 (2%).
Після виходу даних про запаси сировини в США (запаси нафти знизилися на 0,471 млн барелів, бензину - зросли на 3,95 млн барелів) зниження вартості сировини продовжилося.
Як відзначає заступник генерального директора ІФ "Олма" Олексій Бистров, приводом для зниження в четвер стали призупинення зростання світових фондових індексів і помітне зміцнення долара США на валютному ринку. Крім того, учасники ринку заговорили про можливе посилення грошової політики КНР після виходу сприятливих даних щодо китайської економіки. В середині дня деяку підтримку ринкам надала звітність Goldman Sachs, проте спроби підйому натрапили на несподівану перешкоду у вигляді даних щодо заявок на допомогу з безробіття в США, констатує він.
За оцінкою аналітика ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Олега Душина, після минулої корекції рекомендується робити покупки від рівня 1432 пунктів по індексу ММВБ на середньострокову перспективу (на тиждень і більше).
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев вважає, що ринок акцій РФ узяв паузу в зростанні до кінця тижня.
В останні торгівельні дні основні події на російському ринку відбуваються переважно в другій половині торгівельної сесії як реакція на звіти, що надходять, компаній США. Основний флюгер ринку - індекс S&P 500 - посилає суперечливі сигнали. З початку нового року тут спостерігається класична діапазонна торгівля (1130-1150 пунктів) - то вгору, то вниз. Проте, обсяг позицій по індексу неухильно зростає, тобто ринок явно викупляють, але при цьому прагнуть уникнути перегріву цін. Така тактика виправдана, якщо є перспектива подальшого винесення цін вгору. При збереженні нинішніх низьких ризиків ініціатива, як і раніше, залишається на боці "биків", вважає аналітик.
Ринок узяв невелику паузу перед повторним штурмом 1500 пунктів по індексу ММВБ, можливо, до кінця тижня. В такому разі найближчими днями можна чекати бічний рух на зворотах, що знижуються, вважає Іванищев.
Індекси в США напередодні впали на негативній звітності Bank of America, Morgan Stanley і IBM за IV квартал 2009 року.
Банк Morgan Stanley отримав прибуток у розмірі $413 млн, або 14 центів на акцію, при консенсус-прогнозі аналітиків в 42 центи з розрахунку на акцію.
Найбільший банк США Bank of America зафіксував чистий збиток за результатами четвертого кварталу 2009 року у розмірі $5,2 млрд, або $0,60 з розрахунку на акцію, у зв'язку з необхідністю погашення держкредиту і зростанням числа дефолтів по споживчих кредитах (експерти чекали збитку у розмірі $0,52 на акцію).
Фондові індекси Азії велику частину торгів у четвер знижувалися, оскільки інвестори побоюються, що Китай продовжить заходи щодо посилення грошово-кредитної політики і зробить інші кроки для охолодження швидко зростаючої економіки. Такі кроки Китаю можуть призвести до скорочення попиту на сировину.
ВВП Китаю в четвертому кварталі зріс на 10,7% в перерахунку на річні темпи, майже збігшись з прогнозом опитаних Dow Jones економістів, які чекали 10,8%. За весь 2009 рік ВВП Китаю зріс на 8,7%, перевищивши прогнози. Споживчі ціни в Китаї в грудні збільшилися на 1,9%.
Опубліковані офіційні дані продемонстрували, таким чином, посилення пожвавлення в Китаї, яке, проте, швидко може призвести до перегріву економіки. На цьому фоні, вважають багато експертів, китайська грошова влада може прийняти рішення про необхідність швидкого посилення монетарної політики і скорочення обсягів кредитування економіки.
Офіційний прогноз зростання ВВП на 2009 рік складав 8,0%, економісти в середньому чекали збільшення на 8,5% проти 9,6% в 2008 році.
Тим часом до закриття торгів в Азії ситуація почала поступово покращуватися, в "плюс" вийшли китайські індекси Shanghai Composite, CSI 200 і японський Nikkei.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в четвер лідерами відкоту стали акції ТГК-9 (РТС: TGKI) (-5,6%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (-4,6%), "Інтер РАО ЄЕС" (РТС: IRAO) (-3,9%), "Північно-Західного телекому" (РТС: SPTL) (-3,6%).
Зросли папери "МРСК Північного Кавказу" (РТС: MRKK) (+9,9%), "РТМ" (РТС: RTMC) (+7,7%), "МРСК Центру і Приволжя" (РТС: MRKP) (+6,1%), "Групи компаній ПІК" (РТС: PIKK) (+2,3%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $13,95 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $613,01 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 58,395 млрд рублів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас