Ринок акцій України в четвер продовжив корекцію на зовнішньому негативі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій України в четвер продовжив корекцію на зовнішньому негативі

Фондовий ринок
226
Український ринок акцій в четвер закрився падінням під впливом негативної зовнішньої кон'юнктури, а також фіксації прибутку короткостроковими спекулянтами на вітчизняних майданчиках: індекс "Української біржі" впав на 0,76% - до 1640,4, індекс ПФТС - на 0,28%, до 629,23 пункту.
За словами фахівця відділу продажів KBC Securities Ukraine Богдана Кочубея, сьогоднішня торгівельна сесія відкрилася "в плюсі" на оптимізмі європейських і російських ринків, проте незабаром настрої торговців змінилися. Причому основний негативний вплив зробили побоювання щодо того, що Китай продовжить реалізовувати обмежуючу грошово-кредитну політику, що, у свою чергу, зробить вплив і на світові ринки.
Як відзначив аналітик ІГ "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, негативний вплив на ринки також надав несподіване збільшення числа заявок на допомогу з безробіття в США до максимального за два місяці рівня.
Разом з тим, за його словами, деяку підтримку індексам надала сильна квартальна звітність Goldman Sachs, згідно з якою за підсумками четвертого кварталу 2009 року банк отримав чистий прибуток у розмірі $4,95 млрд, або $8,2 на акцію, тоді як аналітики в середньому прогнозували цей показник на рівні $5,18 на акцію.
Крім того, на вітчизняних майданчиках істотний тиск на акції енергогенеруючих компаній чинила новина, що Міністерство вугільної промисловості і Міністерство палива і енергетики збільшать базову ціну вугілля для генкомпаній на 10%.
На думку Іванишина, новина несе сильний фундаментальний негатив, оскільки збільшення ціни на вугілля ще більше ускладнить фінансовий стан енергогенеруючих компаній. Експерт прогнозує, що це може зробити істотний вплив на котирування акцій компаній сектора в середньостроковій перспективі.
На провідних фондових майданчиках України також продовжилися розпродажі акцій "Укрнафти" після аукціону, що не відбувся 20 січня, внаслідок чого акції втратили інтерес для покупців.
Разом з тим, як повідомив Б.Кочубей, на тлі новини про можливе введення додаткових пільг для виробників авіаційної техніки (закон ініційований президентом "Мотор Січі" В'ячеславом Богуслаєвим), значно виросла привабливість акцій "Мотор Січі", які за підсумками торгівельної сесії продемонстрували зростання на 0,7% (на "Українській біржі").
Експерт прогнозує, що прийняття цього закону, який звільняє виробників авіаційної техніки від сплати земельного податку, ПДВ на імпорт запасних частин і значно спрощує митний режим, і, таким чином, дозволить виробникам понизити собівартість приблизно на 7%, зробить позитивний вплив на фінансові результати "Мотор Січі" в 2011-2016 роках.
На "Українській біржі" найактивніше, як і раніше, торгувалися акції Єнакіївського метзаводу (-0,48%), "Азовсталі" (+0,59%) і "Укрнафти" (-1,51%).
Акції енергогенеруючих компаній за результатами дня знизилися: "Дніпроенерго" - на 3,8%, "Донбасенерго" - на 3,32%, "Західенерго" - на 3,17%, "Центренерго" - на -1,37%.
За словами Іванишина, акції банків були під тиском слабкої звітності американських банків у середу, а також валютних коливань на міжбанку. За підсумками дня, акції Укрсоцбанку знизилися на 0,36%, Райффайзен Банку Аваль - на 0,76%.
На Українській біржі укладено 1380 угод на суму 34,9 млн грн.
На ПФТС найактивніше торгувалися в четвер акції "Азовсталі", які зросли на 0,88%, "Мотор Січі" (+0,16%) і "Центренерго" (-1,19%).
В цілому на ПФТС в четвер укладено угод з акціями на суму 11,449 млн грн.
Як повідомила трейдер інвестиційної компанії Phoenix Capital Ірина Барабанова, українські акції на іноземних біржах торгувалися при невисокому рівні активності. Причому акції нафтових компаній (Regal Petroleum, Cadogan Petroleum, JKX) торгувалися в червоній зоні, впавши на 2,22%, 2,94% і 1,07% відповідно. Активність по паперах "Астарти" і "Кернел" також була невеликою, і за підсумками торгівельного дня вони закрилися різноспрямовано.
Крім того, дещо знизився інтерес до паперів "Миронівського хлібопродукту". Акції Ferrexpo продовжили падіння, подешевшавши в четвер на 3,19%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас