НБУ виконує рішення про чисті валютні резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ виконує рішення про чисті валютні резерви

Валюта
1030
В Національному банку України заявляють, що рішення про зниження рівня чистих міжнародних валютних резервів виконується.
Про це в інтерв'ю УНІАН заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Нацбанку Сергій Круглик.
"Рішення про зниження рівня чистих резервів виконується Національним банком. Рівень чистих резервів знижений, що надає можливість виконувати зовнішні платежі, що виникають в поточному році. Зокрема, з суми зниження чистих резервів був здійснений платіж, у тому числі за імпортований газ майже 900 млн. дол. Буде сплачений і майбутній платіж за газ, - сказав Круглик. - Сподіваюся, до тих пір поки пройде тарифна і структурна реформа "Нафтогазу", ресурси Міжнародного валютного фонду використовуватимуться згідно із основною метою програми stand-by, а саме - підтримка платіжного балансу, левову частку якого сьогодні і складають платежі за імпортований газ".
Як повідомляв УНІАН, 20 січня ц.р. виконуючий обов'язки міністра фінансів України Ігор Уманський заявив, що Національний банк України до цих пір відмовляється надавати уряду України із золотовалютних резервів кошти з 2 млрд. дол., отриманих раніше від Міжнародного валютного фонду для проведення зовнішніх операцій. Про це він сказав, відповідаючи на питання, який об'єм з цієї суми вже використаний при розрахунку за газ в січні.
Уманський зазначив, що Нацбанк не погодився видати необхідну суму для цих цілей, хоча раніше домовленість про це була досягнута з МВФ. "Це рішення (про можливість виділення коштів із золотовалютних резервів) було прийняте, воно було схвалене Радою директорів МВФ, доведене до Мінфіну і Нацбанку. Тим часом, воно не виконане Національним банком ні на копійку", - сказав Уманський.
При цьому він зазначив, що кошти від Нацбанку для розрахунку за газ в січні були отримані за рахунок продажу ОВДП.
Сьогодні київський офіс МВФ оприлюднив заяву відносно можливості переведення частини пасивів (зобов'язань) України від НБУ уряду України: "З точки зору МВФ пасиви (зобов'язання) країни - це відповідальність самої країни-учасника (фонду), а не окремого органу або організації. Керівництво країни може прийняти рішення надати, перевести або розмістити такі пасиви (зобов'язання) серед різних внутрішніх організацій або органів. Будь-які рішення відносно такого переведення або розподілу коштів є рішенням винятково керівництва України".
В повідомленні МВФ вказує, що рішення знизити для України на 2 млрд. дол. раніше обумовлений показник чистих міжнародних резервів було прийняте МВФ для того, щоб надати можливість українському керівництву використовувати наявні ресурси для проведення зовнішніх платежів, які мають бути здійснені.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас