Завтра ВР може ухвалити рішення про проведення дострокових виборів у Києві 30 травня 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завтра ВР може ухвалити рішення про проведення дострокових виборів у Києві 30 травня 2010 р.

Казна та Політика
1188
Завтра, 22 січня, Верховна Рада (ВР) України може прийняти рішення про проведення дострокових виборів у Києві 30 травня 2010 р. Про це на брифінгу у ВР повідомив віце-спікер Микола Томенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо у сесійній залі знайдеться здоровий розум і завтра в цілому буде проголосовано за постанову тимчасової слідчої комісії щодо Києва, то це дасть підстави мені відразу ініціювати голосування за постанову про проведення виборів у Києві ... при цьому це будуть планові вибори, як в інших містах, 30 травня поточного року", - зазначив Томенко.
На думку Томенка, у ВР знайдеться достатня кількість голосів для голосування за рішення про проведення виборів у Києві.
Заступник голови фракції НУ-НС у ВР Тарас Стецьків сказав, що фракція НУ-НС буде голосувати за проведення дострокових виборів мера Києва 30 травня ц.р. За його словами, фракція вважає, що вибори до місцевих органів самоврядування в Україні повинні відбутися в один день, і для Києва винятку не може бути. "Всі вибори повинні пройти 30 травня і неможливо, щоб вибори в Києві проходили достроково, а давати Черновецькому 2 або 3 роки знущатися над Києвом, як він це робить, неправильно і непорядно, в першу чергу щодо самих киян", - зазначив він.
У свою чергу представник депутатської групи "За Україну" Андрій Парубій заявив, що члени групи визначаться на місці під час голосування, чи підтримають вони проведення дострокових виборів до Київради в травні 2010 р. "Наша група ще не визначилася, як ми будемо голосувати завтра за призначення дострокових виборів у столиці. У нас ніколи не було чіткої позиції щодо Черновецького, і тому, очевидно, ми будемо визначатися вже на місці під час голосування", - сказав він.
Про готовність підтримати проведення виборів у Києві заявила Компартія. "Є всі підстави, щоб підтримати пропозицію наших колег з парламенту, незалежно від того, хто саме є автором відповідної постанови щодо проведення дострокових виборів в столиці 30 травня, коли в усій Україні пройдуть місцеві вибори. Наша фракція буде голосувати за цю пропозицію БЮТ і частина фракції НУ-НС. І як відомо, Блок Литвина також виступає за проведення дострокових виборів", - сказав РБК-Україна нардеп від КПУ Олександр Голуб.
Тим часом, ймовірність проведення дострокових виборів мера Києва буде залежати, в першу чергу від Партії регіонів. Опитані РБК-Україна представники партії висловилися дуже невизначено. "Так, ми проголосуємо за жорстку постанову оцінки роботи мерії, а щодо того, яка перспектива дострокових виборів - то є громада Києва. Треба поговорити з нею і якщо дійсно громадськість Києва скаже, що треба достроково переобрати владу, я гадаю, ПР підкориться цій волі", - сказав депутат від ПР Михайло Чечетов. "Очевидно, ми будемо наполягати на продовженні роботи відповідної ТСК щодо з'ясування обставин роботи київської влади... при цьому ми вважаємо, що кияни самі повинні визначитися щодо подальшої долі влади в столиці", - зазначила заступник голови фракції ПР Ганна Герман.
Відзначимо, що раніше сьогодні ВР прийняла в першому читанні постанову "Про звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу". За відповідне рішення проголосували 354 депутати.
Проектом рекомендується звернути увагу Президента, уряду, Генпрокуратури, СБУ на порушення законодавства посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу, що призвело до критичного стану в галузі охорони здоров'я, навколишнього природного середовища та техногенної безпеки столиці, некваліфікованого управління корпоративними правами та земельним фондом територіальних громад міста Києва, а також економічно необґрунтованого формування тарифів і знищення об'єктів культурної спадщини.
Нагадаємо, 18 січня у ВР України було зареєстровано два проекти постанови "Про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови". Автори одного документа - спікер парламенту Володимир Литвин, другого - депутати від БЮТ Андрій Кожем'якін, Микола Томенко, а також депутат від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Кирило Куликов.
Згідно з проектом постанови, позачергові вибори Київради і мера столиці призначаються на 30 травня ц.р. Цього дня в Україні відбудуться чергові вибори місцевих рад, а також міських, селищних і сільських голів.
18 березня 2008 р. Верховна Рада України прийняла постанову про призначення позачергових виборів Київського міського голови на 25 травня 2008 р. Тоді на виборах переміг чинний мер Києва Черновецький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас