МВФ відмежувався від суперечки між Мінфіном та НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ відмежувався від суперечки між Мінфіном та НБУ

Казна та Політика
684
Міжнародний валютний фонд (МВФ) відмежовується від розбратів між Міністерством фінансів і Національним банком України з приводу виділення уряду 2 млрд. дол. із золотовалютних резервів.
УНІАН отримав заяву представника МВФ в Україні Макса Альєра з приводу рішення Виконавчої Ради МВФ від 30 грудня 2009 р., "згідно з яким був знижений нижній рівень з чистих міжнародних резервів приблизно на 2 млрд. доларів США в рамках програми між МВФ і Україною".
В заяві пояснюється, що "це рішення було прийняте потім, аби надати можливість українському керівництву використовувати наявні ресурси для проведення зовнішніх платежів, які мають бути здійснені відповідно до програми МВФ з Україною".
"Також порушувалось питання, - наголошується в заяві представника МВФ, - про можливість переведення частини пасивів (зобов'язань) України в МВФ (разом з відповідними міжнародними активами) з НБУ в уряд України. З точки зору МВФ, пасиви (зобов'язання) країни - це відповідальність самої країни-учасника, а не окремого органу або організації. Керівництво країни може прийняти рішення - надати або перевести або розмістити такі пасиви (зобов'язання) серед різних внутрішніх організацій або органів. Будь-які рішення про таке переведення або розподіл є рішенням винятково керівництва України".
Як пояснили УНІАН в Національному банку (співрозмовник просив не називати його прізвища), цю заяву можна інтерпретувати як відповідь МВФ на звинувачення виконуючого обов'язки міністра фінансів України Ігоря Уманського на адресу Нацбанку, який звинуватив НБУ у "відмові надати уряду України із золотовалютних резервів кошти із 2 млрд. дол., отриманих раніше від Міжнародного валютного фонду для проведення зовнішніх операцій".
В заяві МВФ наголошується, що Фонд погодився лише на зниження кількісного показника із чистих золотовалютних валових резервів, а ось на чиїх рахунках - НБУ чи уряду - знаходитимуться ці кошти - це вже справа української влади.
Як повідомляв УНІАН, 20 січня Уманський заявив, що Національний банк України досі відмовляється надавати уряду України із золотовалютних резервів кошти з 2 млрд. дол., отриманих раніше від Міжнародного валютного фонду для проведення зовнішніх операцій. Про це він сказав, відповідаючи на питання, який обсяг із цієї суми вже використаний при розрахунку за газ в січні. Уманський зазначив, що Нацбанк не погодився видати необхідну суму для цих цілей, хоча раніше домовленість про це була досягнута з МВФ.
"Це рішення (про можливість виділення коштів із золотовалютних резервів) було прийняте, воно було схвалене Радою директорів МВФ, доведене до Мінфіну і Нацбанку. Тим часом, воно не виконане Національним банком ні на копійку", - сказав Уманський.
При цьому міністр зазначив, що кошти від Нацбанку для розрахунку за газ в січні були отримані за рахунок продажу ОВДП.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас