Фінустанови зможуть через суд підвищити ставки із кредитів в однобічному порядку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінустанови зможуть через суд підвищити ставки із кредитів в однобічному порядку

Кредит&Депозит
782
Заборона на зміну фінансовими установами в однобічному порядку відсоткової ставки за вже виданими кредитами, не дивлячись на її обґрунтованість в даний час, не позбавляє банки права зробити це через суд, вважає юрист Всеукраїнського адвокатського об'єднання "Альянс" Володимир Шабельник.
"Запровадження подібної заборони не позбавляє банки права вимагати зміни договору з позичальниками в однобічному порядку. Проте зробити це можна буде лише за рішенням суду в разі істотного порушення іншою стороною його умов або у зв'язку з істотною зміною обставин, а також в інших випадках, встановлених законом або договором", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи закон про заборону фінустановам в однобічному порядку збільшувати ставку та інші платежі із вже виданих кредитів.
За словами Шабельника, якщо в кредитному договорі прописано право банку вимагати зміни процентної ставки в певних випадках, то за таких обставин фінансова установа може звернутися до суду з позовом про зміну умов договору.
"В такому випадку вірогідність задоволення позову досить велика, оскільки практично всі кредитні договори містять обставини, при настанні яких фінансова установа має право вимагати збільшення відсоткової ставки", - сказав Шабельник.
При цьому він зазначив, що на практиці позичальник не часто має право вносити свої поправки або коректування в запропонований банком договір кредитування.
Шабельник підкреслив, що основною нормою, котра регулює порядок внесення змін в договір, є ст. 651 Цивільного кодексу України, згідно з якою зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлене договором або законом.
Ця норма, за словами юриста, передбачає використання принципу диспозитивності (можливість вільно розпоряджатися своїми матеріальними і процесуальними правами) цивільних правовідносин і свободи договору, згідно з яким сторони мають право самостійно і добровільно вирішити питання про порядок зміни договору.
Як повідомлялося, Верховна Рада 21 січня підтримала в цілому законопроект, що забороняє фінансовим установам в однобічному порядку збільшувати відсоткову ставку та інші платежі із вже виданих кредитів.
В законі встановлюється, що разом з банками іншим фінансовим установам забороняється в однобічному порядку збільшувати розмір відсоткової ставки або інших платежів, передбачених кредитним договором або графіком погашення боргу, за винятком випадків, встановлених законом.
В законі також забороняється фінансовим установам вимагати дострокового погашення несплаченої частини боргу за кредитом і розривати в однобічному порядку підписані кредитні договори в разі незгоди позичальника з пропозицією фінансової установи зі збільшення відсоткової ставки або іншого платежу, передбаченого кредитним договором або графіком погашення боргу.
В ньому також встановлюється, що пропозиції закону застосовуються до всіх кредитних договорів, які були підписані або продовжують діяти після набуття чинності цього закону.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас