Акції Баффета стануть доступними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції Баффета стануть доступними

530
Мільярдер-інвестор Уоррен Баффет виступив з ініціативою дроблення акцій своєї інвестиційної компанії Berkshire Hathaway.
Голова Berkshire Hathaway запропонував акціонерам компанії провести спліт (розщеплення) акцій компанії, при якому кожну діючу акцію Berkshire Hathaway класу "B" інвестори зможуть обміняти на 50 нових паперів. Якщо акціонери підтримають Уоррена Баффета, акцій Berkshire класу "B" стане 1,8 млн., а вартість кожної знизиться з $3250 до $65.
Головна причина, через яку проводиться спліт акцій, - бажання Баффета швидше завершити операцію з придбання залізничного оператора Burlington Northern Santa Fe. Компанія Баффета Berkshire Hathaway зробила пропозицію про купівлю Burlington Northern Santa Fe, що передбачає оплату як грошима, так і акціями. Проте в обігу знаходяться дуже мало акції Berkshire Hathaway, а розмивати частки шляхом додаткової емісії акцій пан Баффет категорично не бажає.
Дроблення акцій класу "B" стане найбільшою зміною в структурі акціонерного капіталу Berkshire Hathaway. Після дроблення ліквідність акцій істотно підвищиться, що дозволить компанії увійти до індексу S&P 500. Також спліт допоможе розширити інвесторську базу компанії, зробивши акції набагато доступнішими для вкладень з боку дрібних інвесторів.
Раніше Уоррен Баффет був відомий своїм украй негативним ставленням до дроблення акціонерного капіталу. Він заявляв, що акції компанії повинні коштувати дорого, а збори акціонерів потрібно проводити не на стадіонах. У 1980-і рр. він стверджував, що такі кроки призводять до появи серед інвесторів звичайних спекулянтів, які не звертають жодної уваги на філософію компанії. Але вже в 1996 р. Уоррен Баффет дозволив власникам акцій Berkshire Hathaway класу "А", які зараз коштують близько $97,5 тис., обміняти кожен папір на 30 акцій класу "B", що дають власникам обмежене право голосу на зборах акціонерів. Дроблення сталося заради дрібних інвесторів, які активно вкладали гроші до фондів, що копіюють поведінку Уоррена Баффета на ринку. Проте сам мільярдер тоді говорив, що не радив би купувати подібні акції своїм рідним або знайомим.
"При вартості акцій $65 за штуку цей спліт відкриває нові можливості для інвестицій звичайним інвесторам. В той же час фундаментальні показники компанії залишаються на колишньому рівні, і процес дроблення сам по собі не розглядатиметься як привід для придбання акцій компанії. Не забувайте, що багато в чому інвестори оцінюватимуть ці зміни в плані завершення операції із купівлі залізничної компанії Burlington Northern", - говорить аналітик брокерської компанії Keefe Bruyette & Woods Кліфф Геллант.
Деякі фінансисти здивовані рішенням Уоррена Баффета. Вони говорять, що знаменитий інвестор став здавати. "На мій погляд, придбання компанії Burlington Northern - це остання велика операція Баффета. Я вважаю, що він закінчить свою роботу на посаді глави Berkshire Hathaway цього року. Багато з його останніх рішень, зокрема ставка на фінансові компанії в розпал кризи, чи то American Express або Wells Fargo, були, м'яко кажучи, сумнівними. При всій пошані до нього як до геніального інвестора з роками інвестиційне чуття стало його підводити", - вважає партнер хедж-фонду Seabreeze Partners Дуг Кесс.
Багато аналітиків сходяться на думці, що залучення нового капіталу за рахунок звичайних інвесторів - це, звичайно, не головна мета Berkshire Hathaway. Спліт акцій і використання істотної частки власного капіталу при купівлі компанії Burlington Northern - це не лише інвестиції з прицілом на майбутнє, але і ставка на слабкий долар США, зростання вартості енергоносіїв в майбутньому.
Як і інші західні фінансисти, Уоррен Баффет збільшує інвестиції в азіатські ринки. Так, найбільша сталеливарна компанія Південної Кореї Posco, найприбутковіша в Азії, на цьому тижні повідомила, що Berkshire Hathaway, яка володіє 3,95 млн. акцій Posco, прагне до збільшення цього пакету. Уоррен Баффет придбав 4,5% пакет акцій Posco за $768 млн. в лютому 2007 р. Зараз його вартість перевищує $2 млрд. Американський мільярдер-інвестор має намір придбати більше акцій Posco після того, як втратив можливість купити їх за низькою ціною в 2009 р., коли глобальна фінансова криза істотно знизила вартість активів. "Мені слід було купити більше акцій Posco, коли їх вартість сильно впала в результаті економічної кризи торік", - жалкує Уоррен Баффет.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас