Нафта чіпляється за старе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта чіпляється за старе

Енергетика
714
Групі "Приват" вдалося не лише усунути конкурентів, які потенційно претендують на нафту, що видобувається "Укрнафтою", але також уникнути реалізації її за ринковою ціною. Вчора перший аукціон з продажу чорного золота, який проводився згідно з новим регламентом, був зірваний. Наступні торги через судову заборону будуть проведені за старою схемою, завдяки якій підконтрольні Ігорю Коломойському компанії знову куплять сировину задешево.
Як і прогнозували "ЭИ", аукціон з продажу нафти так і не відбувся. "У зв'язку з тим, що ціна продажу знизилася більше ніж на 10% в порівнянні зі стартовою, аукціонний комітет вирішив перенести аукціон", - оголосив учора лицетатор під час торгів на Українській міжбанківській валютній біржі (УМВБ). Такий крок передбачений зміненим (згідно з постановою Кабміну №1405 від 23 грудня) положенням про порядок проведення аукціонів з продажу енергоресурсів.
Нагадаємо, що на продаж було виставлено 167 тис. т нафти, з яких левова частка (160 тис. т) пропонувалася компанією "Укрнафта" (підконтрольна "Привату") за стартовою ціною 4980 грн./т. Вона на 40% перевищила стартову вартість нафти на останньому аукціоні, оскільки при її формуванні використовувався новий механізм, згідно з яким початкова ціна нафти відштовхується від її середньозваженої митної вартості (4150 грн./т, за даними Держмитслужби). В процесі вчорашніх торгів ціна впала до 4500 грн./т ($76/бар.), але ніхто із зареєстрованих учасників, серед яких не було представників НПЗ, що конкурують з "Приватом", - "ТНК-ВР Коммерс" і "Лукойл-Україна", - так і не погодився на покупку.
Більше того, наступні торги, призначені на 26 січня, пройдуть відповідно до старого регламенту, який дозволяє компаніям, афілійованим з "Приватом", купувати нафту переважно для переробки на Кременчуцькому НПЗ значно дешевше. Як повідомив вчора голова УМВБ Петро Перевєрзєв, Окружний адміністративний суд Києва припинив дію постанови Кабміну, яким вносилися зміни до положення про проведення торгів, не уточнивши, хто виступив позивачем, як і який суд прийняв вказане рішення. Проте, з відповідним позовом в Окружний адмінсуд звернулася сама компанія "Укрнафта".
На думку експертів і учасників ринку, судове рішення, яке припиняє дію нового аукціонного регламенту, було єдиним варіантом для "Привату" в спробі уникнути купівлі української нафти за ціною, близькою до ринкової. Текст нового порядку просто не залишав для цього відповідної лазівки. Так, на відміну від цього, для усунення конкурентів, котрі претендують на ресурс "Укрнафти", видобувній компанії в умовах постачання достатньо було вказати, що вона надасть сировину в розпорядження покупця на одному з підприємств, підконтрольних групі (в даному випадку з резервуарів КНПЗ). "Технічно ці умови не суперечать новому регламенту, але перспектива укладати з цими НПЗ договори зберігання і домовлятися про тариф на наливання відлякує альтернативних потенційних покупців. А це йде врозріз з основною метою зміненого порядку - забезпечити рівний доступ до торгів всіх учасників ринку", - констатує директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.
А поки учасники ринку продовжують нарікати, що нові правила торгів виявилися неефективними: "Незрозуміло, чому не можна продавати з родовищ. Це дозволило б забезпечити транспортування нафти на будь-який український НПЗ, як того вимагає грудневе рішення Кабміну", - відзначають в "ТНК-ВР Коммерс". "І для цього є все необхідне - понад 70% родовищ оснащено залізничним наливом, що дозволяє транспортувати нафту від свердловини до будь-якого заводу", - додає Куюн. Проте подібну лібералізацію нафтових аукціонів навряд чи варто чекати, принаймні до закінчення виборів, саме на цьому погоджуються більшість спостерігачів ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас