Економіка втрачає свободу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка втрачає свободу

Казна та Політика
806
В рейтингу економічних свобод Index of Economic Freedom (2010 р.), складеному інститутом Heritage Foundation, Україна опустилася з 152-го на 162-е місце серед 179 країн світу.
Через глобальну кризу, яка змусила уряди багатьох країн активно втручатися у фінансові процеси, економіка більшості регіонів світу стала менш дружелюбною до представників бізнесу. Середній світовий індекс економічної свободи, що вираховується інститутом Heritage Foundation, перестав зростати та опустився за останній рік на 0,1 пункту - до 59,4.
Індекс економічних свобод розраховується на основі середнього арифметичного в 10 категоріях: свобода ведення бізнесу, свобода торгівлі, податкова свобода, держвитрати, монетарна свобода, інвестиційна відкритість, фінансова свобода, права власності, свобода від корупції та свобода праці. Максимально можливе значення - 100; воно означає відсутність адміністративного тиску на бізнес.
Автори рейтингу назвали 2009 р. мінливим і подеколи кошмарним періодом для економічних свобод. Багато найбільших економік світу, включаючи Китай, Великобританію і США, стали більш зарегульовані внаслідок невдалих спроб витратити кошти на вихід з кризи.
На думку експертів, оскільки рівень економічної свободи прямо пропорційний добробуту громадян, його падіння становить загрозу світовому відновленню від кризи і може погіршити якість життя.
"Якщо регуляторна політика Сполучених Штатів не покращиться найближчими роками, я гадаю, ми побачимо тривалий економічний спад в США, який зробить істотний негативний вплив на світову економіку в цілому", - застеріг у вчорашньому прес-релізі директор Heritage Foundation Теді Міллер.
Як приклад для наслідування експерти наводять Гонконг, якому вже 16 років поспіль присвоюється найвищий індекс економічної свободи (89,7 бала). Друге місце в рейтингу також 16 років поспіль утримує Сингапур (86,1). До першої десятки лідерів в 2010 р. також потрапили Австралія, Нова Зеландія, Ірландія, Швейцарія, Канада, США, Данія і Чилі.
Країнами з найменшою економічною свободою визнані Північна Корея (всього 1 бал), Зімбабве (21,4), Куба (26,7), Еритрея (35,3) і Бірма (36,7). Україна з індексом 46,4 показала найгірший результат серед 43 країн європейського регіону і зайняла передостаннє місце серед держав СНД, випередивши лише Туркменістан.
Україна в рейтингу Heritage Foundation падає п'ятий рік поспіль. За останній рік в нашій країні зменшилися вісім з десяти свобод. Завдяки зниженню низки тарифних ставок і вступу до Світової організації торгівлі, в Україні стало трохи більше торговельної та податкової свободи. Оцінки за всіма іншими показниками обвалилися.
"Прогрес в питанні приватизації і в залученні іноземних інвестицій в 2009 р. був повільним. Регуляторні та правові рамки залишаються неефективними та обтяжливими. Бюрократичні перешкоди ускладнюють багато комерційних операцій і створення бізнесу. Судовій системі не вистачає незалежності і повноважень, а юридичні процедури, як правило, корумповані", описується в дослідженні становища в Україні.
Найбільше ситуація погіршилася у сфері інвестиційної відкритості, індекс якої за рік впав з 49 до 20, і щодо свободи від корупції, оцінка з якої знизилася з 40,5 до 25. Автори рейтингу Index of Economic Freedom (2010 р.) стверджують, що в Україні через бюрократичні бар'єри іноземним інвесторам недоступні багато секторів економіки, а укладені з ними контракти не завжди захищені судовою системою.
До того ж іноземних інвесторів лякає корупція, яка, за свідченням Heritage Foundation, поширилася у всіх прошарках суспільства та ешелонах влади, а також проникла у всі сфери економічної активності.
На думку міжнародних спостерігачів, низькі зарплати в українському держсекторі особливо сильно підживлюють цю напасть в локальних адміністративних центрах, таких як дорожня поліція і податкова адміністрація.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас