Енергетику перебудовують у гальмування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетику перебудовують у гальмування

Енергетика
949
Український енергокомплекс вступив у 2010 р. в умовах початку тенденції довгострокового зростання енергоспоживання, а також в умовах зриву реалізації першого етапу Енергетичної стратегії України на період до 2030 р. і повністю заморожених реформ в галузі, без яких майбутній інвестиційний розвиток сектора неможливий.
В Україні, починаючи з жовтня минулого року, було вперше з початку економічної кризи зафіксовано зростання виробництва і споживання електроенергії порівняно з аналогічним періодом 2008 р. У листопаді та грудні висхідний тренд набув ще стійкішої і прогресуючої динаміки.
В результаті загальний спад енергоспоживання в країні за результатами 2009 р. виявився набагато меншим, ніж очікувалося, - порівняно з 2008 р. використання електрики в Україні скоротилося на 16,1 млрд. кіловат, або на 8,7%, - до 169 млрд. кіловат. Цікаво зіставити цю цифру із загальною кількістю виробленої електрики в 2005 р., - 176,9 млрд. кіловат, коли уряд розробляв Енергетичну стратегію України на період до 2030 р.
З урахуванням позитивної динаміки зростання енергоспоживання IV кварталу 2009 р. можна зробити висновок, що як мінімум на рівень виробництва електроенергії 2005-06 років українські енергетики вже вийшли.
Таким чином, вітчизняний енергокомплекс за своїми виробничими показниками повернувся в точку відліку чотирирічної давнини, коли Кабмін затвердив Енергетичну стратегію як засадничий документ галузевого розвитку.
Варто уточнити: галузь повернулася в початок 2006 р. за своїми виробничими показниками, але зовсім не технічними унаслідок повного провалу енергетичної політики всіх, без винятку, урядів, починаючи з 2005 р. Залишається лише нагадати, що на момент 2005 р. 91,1% вітчизняних енергоблоків ТЕС відпрацювали свій розрахунковий ресурс, а 63,8% енергоблоків вимагали модернізації та заміни. Буде доречно пригадати коротко, які завдання ставила Енергетична стратегія перед галуззю на першому етапі своєї реалізації в 2006-10 роках.
Ось лише деякі уривки з документа: здійснити реконструкцію 3,7 тис. МВт енергоблоків ТЕС і вивести з експлуатації 4,1 тис. МВт, ввести в дію не менше 30 тис. кілометрів ліній електропередач напругою 0,4-150 кВт, збільшити потужність Бурштинського енергоострова і добудувати Добротвірську ТЕС-2, завершити розробку ТЕО на спорудження нових атомних енергоблоків потужністю 6 тис. МВт тощо.
Напевне, у читача не викличе здивування інформація про те, що виконання завдань першого етапу Енергетичної стратегії на 2006-10 рр. виявилося або повністю, або здебільшого зірваним.
На думку президента Енергетичної асоціації України Василя Котка, саме початок процесу перегляду Енергетичної стратегії України має стати першочерговим ключовим завданням в енергополітиці для будь-якого президента або прем'єра країни. По-перше, документ вийшов сирим, малореалістичним і недопрацьованим ще в 2006 р. По-друге, зрив реалізації першого етапу стратегії, а також економічна криза вимагають внесення коректив.
"Крім цього, давно перезріло вирішення таких проблем, як ліквідація перехресного субсидування в галузі та перехід до економічно обґрунтованої системи тарифоутворення, завершення приватизаційного процесу, а також активізація роботи з просування реформи ринку електроенергії", - сказав Котко.
Про всі згадані експертом напрями керівники уряду і галузі неодноразово, але безсистемно говорили впродовж 2008-2009 рр. На рівні самого Кабміну при цьому робилися неодноразові спроби приватизації теплових генкомпаній і державних обленерго, що залишилися. Не зрозуміло, правда, чого в цих спробах було більше, - судомних спроб використовувати розпродаж енергетики для латання бюджетних дір, сприяння устремлінням лобістів майбутніх потенційних приватних власників або просто хаосу і безсистемності в роботі Кабміну.
А в цілому системні реформи в енергетичній галузі країни на тлі спрацьовування її технічного ресурсу і нульової інвестиційної привабливості, що продовжується, вже системно гальмуються, починаючи з другої половини 90-х. Можливо, не стане винятком і 2010 р.
Олег Кильницький
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас