Українська молочна продукція продовжує дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська молочна продукція продовжує дорожчати

Аграрний ринок
1451
Уже в недалекому майбутньому молоко і кефір з йогуртом будуть по кишені далеко не кожному українцеві та увійдуть до сегменту делікатесних продуктів. За останній місяць ціни на молоко в Україні зросли на 20%, сир подорожчав на 30%. Як відзначає начальник аналітичного відділу "ААА" Марія Колесник, через місяць можна чекати підвищення цін на молоко ще на 10%.
Так, в четвертому кварталі 2009 р. компанія "Люстдорф" (ТМ "На здоров'я", "Корівка" і "Селянське") скоротила виробництво цільномолочної продукції на 10,8%, або на 1,938 тис. т, в порівнянні з четвертим кварталом 2008 р. - до 16,022 тис. т. Як повідомили в компанії, скорочення виробництва пов'язане зі скороченням обсягів закупівлі сировини в населення через її значне подорожчання. За даними "ААА", в середньому вартість молока в населення складає 2,50-3,25 грн. за 1 л, тоді як якісніше молоко на фермах можна придбати за ціною 2,5-4,10 грн. за 1 л.
Уряд не втрачає часу марно і намагається врятувати ситуацію в молочній галузі. За словами міністра аграрної політики Юрія Мельника, Кабмін затвердив перелік об'єктів державного цінового регулювання, аналогічний до того, що існував раніше, додавши до нього лише декілька позицій. "Ми доповнили цей перелік сухим молоком і вершковим маслом з тим, аби не допустити в літній період провалу ціни на сире молоко, коли йде масове споживання молока", - сказав Юрій Мельник. Він додав, що можливість інтервенцій з боку Аграрного фонду по цих позиціях залежатиме від ситуації на ринку.
Втім, як кажуть експерти, проблем з нижньою межею ціни якраз таки не існує. "Навряд чи ринок, ціни якого регулюються, розвиватиметься", - вважає Марія Колесник. Експерти не беруться прогнозувати подальшу поведінку цін в зв’язку з нестабільною політичною ситуацією в країні. Проте, як відзначають фахівці, сир має жорстку прив'язку попиту до ціни. Кілька років тому сировари також були змушені підняти ціни. Але оскільки сир не є продуктом першої необхідності, то і споживання його відразу різко впало. Тоді виробники просто повернули ціни на колишній рівень. Швидше за все, ситуація повториться, і сир знову стане доступнішим.
Та як відзначає провідний аналітик аналітичного департаменту компанії Pro-consulting Олександр Соколов, багато українських операторів добиваються зниження собівартості за рахунок зміни рецептури. Використовують дешевші інгредієнти, молочний жир замінюють продуктами рослинного походження, не дотримуються технології дозрівання сирів. Природно, що і коштує така продукція набагато дешевше.
Виробляти ж молочні продукти також скоро просто не буде з чого. Все більший брак якісної сировини і скорочення поголів'я великої рогатої худоби не дозволяють говорити про розвиток галузі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас