Суд визнав Росію власницею православного собору в Ніцці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд визнав Росію власницею православного собору в Ніцці

568
Суд вищої інстанції Ніцци виніс ухвалу про право власності на землю, будівлю і все майно Собору святителя Миколи Чудотворця в Ніцці. Одноосібним власником визнана Росія. За це право сперечалася православна асоціація Ніцци. Вона заявляла, що собор був побудований на особисті гроші імператора Миколи II, і тому Росія до нього відношення не має. Голова Другої палати суду вищої інстанції Ніцци Ліонель Ляфон оголосив рішення суду: "Російська Федерація є єдиним власником землі, собору, а також всього майна собору".
Предметом суперечки було право власності на найбільший православний собор в Європі. Історія його створення така. У 1865 році на віллі Бремон в Ніцці помер син імператора Олександра II - Микола Олександрович. Батько вирішив побудувати на згадку про нього православний храм, проте будівництво було почате лише через 30 років вдовою-імператрицею Марією Федорівною, а закінчене у 1912 імператором Миколою II. З 1920-х років собором управляла православна асоціація Ніцци. Досі храм знаходився у веденні Російського екзархату Константинопольського Патріархату, в якого був договір на безкоштовну оренду храму до кінця 2007 року. Найбільший православний собор в Європі має в своєму розпорядженні колекцію ікон. Його щороку відвідують близько 150 тис. туристів.
Позов Російської Федерації про встановлення права власності був поданий ще у 2006 році. Вона зажадала провести інвентаризацію всього майна собору. Росія вказувала, що за документами земля для будівництва собору належала імператорському кабінету, а вся його власність після революції стала вважатися державною. Таким чином, Росія вважає себе єдиним законним власником собору. З цією точкою зору була не згодна православна асоціація Ніцци. Вона вказувала на те, що земля для собору була придбана на особисті гроші імператора, і Росія не може успадковувати власність Миколи II як приватної особи. Асоціація відмовилася проводити інвентаризацію і звітувати перед Росією про майно собору. Проте суд Ніцци визнав законною саме позицію Російської Федерації.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас