ДКЦПФР змінює правила прийняття рішення асоціаціями фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР змінює правила прийняття рішення асоціаціями фондового ринку

Фондовий ринок
264
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) повідомила про затвердження проекту рішення, яким змінюються умови отримання ліцензій професійними учасниками п'яти сегментів фондового ринку. Документ визначає, що професійного учасника на загальних зборах СРО може представляти лише сертифікований співробітник цього учасника.
Статус СРО мають Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД), Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ), що об'єднує компанії з управління активами, і асоціація "Українські фондові торговці" (АУФТ). Це рішення ДКЦПФР прийняла через місяць після рекомендації стратегічної групи при комісії вивчити можливість скасування голосування за дорученнями на зборах.
В комісії упевнені, що їх рішення унеможливить маніпулювання дорученнями на зборах СРО. "Рішення зупинить ганебну практику, яку останнім часом широко використовували на загальних зборах СРО, коли один учасник акумулює більшість доручень - і загальні збори перетворюються на прогнозований театр одного актора", - передала прес-служба слова глави ДКЦПФР Сергія Петрашка. Петрашко уточнив, що це було останнє рішення, яке дозволить делегувати частину повноважень держкомісії СРО: "Учасники ринку просять комісію не делегувати СРО повноваження, оскільки вони будуть лише для однієї особи. Тепер збори формуватимуть склад правління СРО так, щоб це влаштовувало більшість учасників. Таким чином будуть враховані права всіх членів".
Такі дії регулятора, на думку учасників ринку, зможуть захистити їх від прийняття неправильних рішень. "На торішніх зборах АУФТ реєструвалися 350 членів: у залі 100 представників і 250 доручень на руках президії. Присутні 100 голосують за одне рішення, а приймається зовсім інше", - повідомив директор ІК Dragon Capital Дмитро Тарабакін. За його словами, раніше цей метод на зборах учасників асоціації ПФТС застосовувала її президент Ірина Зоря, "але на останніх зборах вона відійшла від цієї практики".
Керівники СРО неоднозначно поставилися до рішення ДКЦПФР, адже на ринку дуже багато учасників. Лише до ПАРД входить 577 реєстраторів і охоронців. "В такому разі будуть проблеми з кворумом. Я жодного разу не бачив, аби в одному місці зібрався кворум мінімум 400 учасників", - сказав глава ради АУФТ Сергій Антонов. Від детальніших коментарів він відмовився. "Для оскарження потрібно, аби цей документ став нормативним актом, а не проектом. Ми маємо вивчити доцільність такої норми", - сказав генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко.
Втім, юристи не відкидають, що норма, яка побічно забороняє використання доручення, може бути оскаржена. За словами партнера юридичної компанії Astapov Lawers Олега Мальського, положення не може скасувати норму Цивільного кодексу: "Це порушує права членів асоціацій - кожен має право видати доручення кому завгодно.
Таке рішення можна оскаржити. А якщо в компанії конфлікт і на збори приходять двоє і більше сертифікованих співробітників? Хто голосуватиме?" Втім, поки успішних прикладів заперечування рішень ДКЦПФР майже немає, відзначає старший юрист "Василь Кисіль і Партнери" Наталія Доценко-Білоус.
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас